Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №974 від 23.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Де торік росли огірки чи гарбузи, кабачків не сійте

Кабачки належать до «родичів гарбузових», тому їх не варто садити там, де минулого року росли гарбузи чи огірки. Морква, столовий буряк, цибуля, картопля, зелень – найкращі попередники для кабачків та патисонів.

Насамперед пам’ятаймо, що кабачки бояться мінусових температур. Щоб ці ніжні рослини не загинули, до середини червня їх ліпше тримати під плівкою.

Кабачки можна висаджувати як розсадою, так і пророщеним насінням.

Досвідчені городники кажуть, що кабачки з насіння зберігаються довше, ніж розсадні. Отож, насіння слід замочити і витримати у вологому мішечку три доби. Набухле (але не проросле!) насіння можна загартувати – охолодити до 0 градусів і залишити при такій температурі на дві доби. Гарні результати дає і прогрівання насіння – 6 годин при температурі 50–60 градусів чи 5–7 діб на сонячному підвіконні.

Глибина висаджування насіння на легких ґрунтах 5–6, а на важких 3–4 см. На одному квадратному метрі комфортно почуваються два кабачки. У кожну лунку кидають по 2–3 насінини й засипають землею. Як проростуть, зайві рослини видаляють.

Не забувайте, що насіння кабачків зберігає схожість 5–8 років, починає проростати при 8–9 градусах, найсприятливіша температура для росту і розвитку – 20–22 градуси.

Кабачок полюбляє вологу, тому його слід регулярно поливати нагрітою за день водою. Від холодної води ніжні пагони загнивають і гинуть.

Поради:

1. Посадіть кабачки в парнику біля стінки, а пагони пропустіть під плівкою назовні. Рослина полюбляє, щоб «ноги» були в теплі.

2. Кабачки запилюють бджоли. Щоб привабити комах, розведіть кілька ложок меду в склянці води й обприскуйте зранку цвіт рослини.

3. Кабачки для зберігання зрізайте ножем разом із плодоніжкою завдовжки не менш як 5 см. Це збільшить термін зберігання овоча. А зберігати його можна навіть під ліжком!

23.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.07.2020p. 
На головну сторінку