№974 від 23.07.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Кабачки належать до «родичів гарбузових», тому їх не варто садити там, де минулого року росли гарбузи чи огірки. Морква, столовий буряк, цибуля, картопля, зелень – найкращі попередники для кабачків та патисонів.
Кабачки можна висаджувати як розсадою, так і пророщеним насінням.
Досвідчені городники кажуть, що кабачки з насіння зберігаються довше, ніж розсадні. Отож, насіння слід замочити і витримати у вологому мішечку три доби. Набухле (але не проросле!) насіння можна загартувати – охолодити до 0 градусів і залишити при такій температурі на дві доби. Гарні результати дає і прогрівання насіння – 6 годин при температурі 50–60 градусів чи 5–7 діб на сонячному підвіконні.
Глибина висаджування насіння на легких ґрунтах 5–6, а на важких 3–4 см. На одному квадратному метрі комфортно почуваються два кабачки. У кожну лунку кидають по 2–3 насінини й засипають землею. Як проростуть, зайві рослини видаляють.
Не забувайте, що насіння кабачків зберігає схожість 5–8 років, починає проростати при 8–9 градусах, найсприятливіша температура для росту і розвитку – 20–22 градуси.
Кабачок полюбляє вологу, тому його слід регулярно поливати нагрітою за день водою. Від холодної води ніжні пагони загнивають і гинуть.
Поради:
1. Посадіть кабачки в парнику біля стінки, а пагони пропустіть під плівкою назовні. Рослина полюбляє, щоб «ноги» були в теплі.
2. Кабачки запилюють бджоли. Щоб привабити комах, розведіть кілька ложок меду в склянці води й обприскуйте зранку цвіт рослини.
3. Кабачки для зберігання зрізайте ножем разом із плодоніжкою завдовжки не менш як 5 см. Це збільшить термін зберігання овоча. А зберігати його можна навіть під ліжком!
23.07.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 23.07.2020p. На головну сторінку |