Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наруга серед білого дня

Віддай стипендію, бо...

Віддай стипендію, бо...

Двоє молодиків нахабно оббирали студентів коледжу

Упродовж двох місяців студенти Рівненського професійно-технічного коледжу систематично потерпали через моральну та фізичну наруги. Вимагачі, які перестрівали їх перед гуртожитком, погрожували розправою і забирали гроші. Двоє “накачаних” хлопців, зазвичай, оббирали першокурсників.

15-річний рівнянин шляхом залякування вимагав гроші в 13-річного Павла. Спочатку забрав у нього мобільний телефон “Нокіа”. Потім хлопчик виніс йому з дому 190 гривень. А коли “рекетир” добряче притиснув, то віддав йому й ігрову приставку вартістю 1500 гривень. До речі, вимагач згодом продав її за 300 гривень.

До речі, один з рекетирів колись і сам “гриз граніт науки” в цьому навчальному закладі. Розповідають, між іншим, що на першому курсі нинішній “громило” був слабким як духом, так і тілом, через що помітно комплексував. А згодом записався в секцію боксу і наче переродився. Відтепер застосовував кулаки не тільки в спортивному залі, але й на вулиці.

Ніхто з жертв, щоправда, не наважувався звернутися в міліцію, щоб покласти край щоденним знущанням молодиків. Звісно, боялися, аби ще гірше не стало. Правоохоронці, варто віддати їм належне, самостійно натрапили на слід вимагачів під час чергової перевірки правопорядку в гуртожитках. Хтось з адміністрації обережно натякнув, мовляв, наших студентів, здається, оббирають. Виявилося, що підозри працівників гуртожитку справдилися. Міліція, влаштувавши засідку, спіймала вимагачів на гарячому.

Двоє братів, які “вибивали” в студентів гроші, ніде не працювали. Старшому виповнилося 23, молодшому – 19 років. Житла в Рівному вони не мали, оскільки родом з одного із сіл Рівненського району. В обласному центрі мешкали то в підвалах будинків, то на горищах, а, було, зібравши зі студентів “данину”, поверталися додому.

Рекетири приходили до гуртожитку, здебільшого, в неділю, коли студенти поверталися з дому з торбами харчів. Забирали в них перед входом то ковбасу, то консервації, то варення. Не раз відбирали по 20-30 гривень, а то й більше. Спудеї дедалі також ставали кмітливішими. Йдучи до гуртожитку і знаючи наперед, що біля нього можуть вимагати кошти, заздалегідь розмінював гроші на дрібніші купюри, аби не втратити всю суму. Багатим видавався “врожай” грабіжників у дні, коли студенти отримували стипендію. Дійшло до того, що вимагачі, погрожуючи фізичною розправою, почали роздягати студентів і відбирати одяг. А хто наважувався протестувати, отримував “бабехів”, мовляв, аби іншим наукою було.

- Це не перший випадок вимагання, зафіксований міліцією в навчальних закладах області, - розповідає начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх, капітан міліції Юрій ЗІМКА. – Такий же факт зафіксовано в СПТУ №11. 19-річний місцевий житель тривалий час вимагав у студентів цього навчального закладу гроші на алкоголь, а потім на власні потреби. Залякував тим, що покличе “місцевих” у випадку непокори, які зуміють з ними розібратися.

- І знову ж таки, ніхто зі студентів не наважився звернутися в міліцію, доки правоохоронці самі не вийшли на слід вимагачів, - продовжує Юрій Леонтійович.- Зазначу, що фактів вимагання в школах та гуртожитках вищих навчальних закладів Рівного не зафіксовано. Лише в учнівському середовищі училищ та технікумів. У будь-якому випадку, як тільки до когось починають чіплятися й вимагати гроші чи інші речі, треба негайно звертатися в міліцію. Адже, як правило, апетити злодіїв постійно зростають - така в них психологія. Якщо задобрити вимагача один раз, другий, то потім він від вас не відчепиться.

Якщо ви стали жертвою вимагачів, телефонуйте безпосередньо до Юрія ЗІМКИ за тел. 29-24-41, або “02”.

13.10.2005



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку