Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпека - поруч!

У кефірі - дизентерія?!

У кефірі - дизентерія?!

Від інфекції не застрахований ніхто

Захворювання невідомого походження поклало на лікарняні ліжка більше 300 вихованців семи дитячих садочків Нетішина, що на Хмельниччині. Лікарі медико-санітарної частини Хмельницької АЕС діагностували у малюків дизентерію. Причиною хвороби стала молочна продукція одного з підприємств м.Славута. За словами фахівців, носіями інфекції були працівники цієї фірми. Збудник дизентерії виявили у кефірі.

Однак, завдяки тому, що лікарі вчасно надали допомогу хворим дітям, ускладнень хвороби вдалося уникнути. Саме це спонукало начальника Рівненського обласного управління охорони здоров’я Мирослава Семаніва до невідкладних заходів. Щоб уникнути подібних проблем на Рівненщині, він доручив обласній санепідемслужбі провести обстеження працівників харчової промисловості.

Чи не загрожує інфекційний спалах жителям Рівненщини? Із цим запитанням кореспондент “РР” звернулася до головного державного санітарного лікаря області Геннадія Шевченка (на фото).

- Обласна санепідемстанція постійно контролює роботу більше 12 тисяч об’єктів, з них 2 тисячі 65 навчально-виховних закладів, - каже керівник обласної санепідемслужби. - Ми суворо караємо за порушення, але однозначно стверджувати, що подібний епідемічний спалах не загрожує Рівненщині, в жодному разі не можна. Адже санепідемстанція здійснює тільки періодичний нагляд за цими об’єктами.

Епідемічного спалаху на Хмельниччині можна було б уникнути, якби вчасно були зроблені бактеріологічні дослідження молочної продукції, яку споживали діти. Рівненська обласна санепідемстанція посилено контролює роботу 14 молокозаводів, п’ять із яких реалізують кисломолочну продукцію. Востаннє на Рівненщині спалах дизентерії, внаслідок якого потерпіло багато людей, був зафіксований у 1980 році.

За 8 місяців цього року в області відбулося зниження інфекційної захворюваності на 12,88 відсотка. Однак, в осінньо-зимовий період спостерігалась епідемія грипу і гострих респіраторних захворювань. А взагалі, незалежно від профілактичних заходів, які здійснює санепідемслужба, відбуваються природні коливання піку захворювань. Ось, наприклад, спалахи гепатитів повторюються через 9-11 років. З такою ж періодичністю активізуються і кишкові інфекції.

- Геннадію Миколайовичу, а чи можна спрогнозувати рівень захворюваності на грип?

- Нещодавно з Міністерства охорони здоров’я надійшов прогноз і рекомендації щодо профілактики грипу на 2005-06 роки. Враховуючи особливості епідемічного періоду минулого року, в Україні можна прогнозувати епідемічні спалахи грипу середньої інтенсивності. Особливо у тих регіонах, де гострі респіраторні захворювання в минулому сезоні були незначними. Ймовірно, діти хворітимуть частіше, ніж дорослі. Очікується циркуляція вірусів А та В. Однак, особливу увагу слід звернути на рекомендацію МОЗ щодо можливості пандемії грипу, тобто комбінованого – пташиного і людського. Вірус постійно видозмінюється, тому дуже важко передбачити ситуацію на наступний рік. Цим займаються дуже потужні лабораторії.

Оскільки точні прогнози неможливі, вихід один – вакцинація. Сьогодні багато людей уже цікавляться, як можна зробити щеплення, коли і якою вакциною.

Працівників санепідемстанції найбільше непокоїть контингент ризику. Це діти, обслуговуючий персонал закладів громадського харчування, торгівлі, медики, вчителі. Раніше держава виділяла на вакцинацію значні кошти, а сьогодні фінансування катастрофічно не вистачає.

- І все ж таки, як запобігти епідемії цього небезпечного захворювання?

- Для цього потрібно щепити 80-85 відсотків населення. Зараз у нас такої можливості немає, адже коштів на це не передбачено ні в обласному, ні в місцевих бюджетах. Цю проблему вирішують тільки прагматичні керівники великих підприємств.

Щоб зменшити збитки, які може завдати грип, передбачений цілий комплекс заходів. Це і вчасна вакцинація, підготовка підприємств та організацій до зими, і дотримання дезінфекційного режиму, забезпечення аптечної мережі вакцинами, марлевими пов’язками та іншими профілактичними засобами.

13.10.2005Розмовляла Наталя ЛЕВЧУН



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку