№983 від 24.09.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Боротьба з жиром на дверцятах духовки
Впоратися з такою проблемою можуть і більш дорогі засоби, але найефективнішим є звичайна харчова сода. Для початку поверхню скла і дверей добре протирають вологою губкою або м’якою ганчіркою.
Потім на поверхню висипається сода, треба залишити на кілька хвилин. Після цього скло протирається вологою ганчіркою, і видаляються залишки жиру. Можна залишити соду на поверхні ще на годину, таким чином, вийде зруйнувати навіть застарілі плями. Після цього видаляються залишки порошку з допомогою вологої губки.
Можна протерти скло духовки засобом для миття вікон. Так воно матиме красиве сяйво. Однак після цієї процедури рекомендується не закривати дверцята духовки приблизно 2-3 години, тоді всі хімічні речовини вивітряться.
Порада: ні в якому разі не можна використовувати металеві скребки, вони лише пошкодять скло і покриття духовки.
Як відчистити духовку від жиру і нагару
Більшість сучасних духовок покриваються емаллю, з якою легко відмити жир навіть вологою губкою. Але що робити, якщо жир пригорів і ніяк не хоче відмиватися від поверхні?
Фахівці радять: ні в якому разі не можна купувати ті миючі засоби, у яких міститься кислота. Звичайно, вони допомагають швидко очистити духовку, однак згодом саме кислоти стають причиною пошкодження поверхні духової шафи.
Домашня паста
Останнім часом набуває популярності спеціальна паста, яку можна приготувати в домашніх умовах і вона буде нешкідливою для покриття духовки. До її складу входить:
• будь-який звичний засіб для чищення кухонних поверхонь;
• лимонна кислота;
• рідина для миття посуду.
Цікаво, що в такому випадку лимонна кислота практично не впливає на поверхню духовки, а навпаки, допомагає ще швидше боротися з жиром.
Компоненти пасти змішуються в рівних пропорціях, потім наносяться на поверхню. Варто зазначити, що не потрібно нею покривати нагрівальні компоненти духової шафи, бо є ймовірність їх пошкодження. Засіб залишається приблизно на півгодини або годину, в залежності від ступеня забруднення.
Порада: щоб швидше розм’якшити пригорілий жир потрібно включити духовку на 10-15 хвилин на середній потужності. Після цього вимкнути її і відразу ж приступити до очищення. Жир буде видалятися набагато легше і без особливих зусиль.
Як усунути неприємний запах в духовці після роботи з таким миючим засобом? Рекомендується добре провітрити духовку. Якщо є можливість, то відкрити дверцята на всю ніч, також можна відкрити кухонне вікно. На ранок не залишиться запахів.
Інший спосіб – з допомогою звичайного активованого вугілля. Кілька його таблеток добре потовкти і залити водою. Поставити в духовку ємність з такою рідиною і добре розігріти саму духовку. Через півгодини, коли суміш добре прокипить, вилити її. Запах будь-яких миючих засобів зникне після такої процедури.
Цікаво, що протерши духовку звичайним лимонним соком або водою з невеликим додаванням оцту можна так само ефективно позбутися від неприємного запаху миючих засобів.
Чищення оцтом
Можна застосовувати разом з содою або ж окремо. Для очищення стінок духовки від жиру потрібно змочити оцтом всі стінки і залишити приблизно на 2-3 години.
Не потрібно додатково включати духовку. Після закінчення зазначеного часу за допомогою вологої губки видалити всі залишки жиру. Варто добре провітрити приміщення після таких процедур, однак додатково мити духовку миючими засобами не потрібно.
Чистка милом
У цьому випадку відмінно підійде господарське мило. Його необхідно спочатку подрібнити і розчинити в теплій воді. Після цього мильний розчин ставлять у духовку і включають її. Як тільки температура досягне 110 градусів, потрібно зафіксувати її і залишити розчин на 30 хвилин. Після цього вимкнути духову шафу і з допомогою вологої губки видалити всі залишки жиру.
Обов’язково після проведення такої процедури добре провітріть кімнату. А також потрібно добре змити водою мильний розчин, інакше запах не усунеться навіть через час, і при наступному нагріванні духовки буде ставати все сильнішим.
24.09.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 24.09.2020p. На головну сторінку |