№986 від 15.10.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
1. Для квашення підходить капуста пізніх сортів. Вона містить більше цукру, який потрібен для процесу бродіння.
3. Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. В ідеалі на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
4. Ще одна важлива складова – морква. Зустрічаються, звісно, рецепти й без неї, проте з морквою капуста і на вигляд, і на смак краща. На 1 кг капусти потрібно близько 100 г моркви.
5. До квашеної капусти іноді додають: цукор (прискорить процес бродіння; на 1 кг капусти – 0,5-1 ч. ложка цукру); буряк або гарбуз у поєднанні з морквою або взагалі замість неї; брусницю, журавлину, калину, яблука (без серцевини); лавровий листок, запашний перець, суцвіття кропу, кмин, хрін, листя смородини та вишні тощо; для гостроти – часник або свіжий корінь імбиру. А ось цибулю додавати не варто, вона зменшить термін зберігання.
6. Капусту, найчастіше, квасять у нашаткованому вигляді. Іноді – четвертинками, половинками та навіть цілими головками.
7. Квасити треба у дерев’яному, скляному або емальованому посуді. Оцинкований або пластиковий посуд не годиться!
8. Під час квашення на капусту треба покласти гніт – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто. Закривати нещільно, щоб виходив газ, який утворюється при сквашуванні капусти.
9. Капуста, зазвичай, засолюється від двох до семи діб залежно від температури: чим тепліше в оселі, тим швидше. Щодня капусту треба проколювати до самого дна тари чистою дерев’яною паличкою, щоб випускати гази, які накопичуються. Якщо ж цього не робити, то капуста гірчитиме й матиме неприємний запах.
10. Регулярно знімайте піну, що з’являється на поверхні. Щоб не пропустити момент готовності, щодня куштуйте капусту.
11. Процес заквашування вважається завершеним тоді, коли на поверхні перестає утворюватися піна, а розсіл стає чистим і прозорим.
12. Зберігайте квашену капусту при температурі від 0 до 2 ОС.
13. Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.
Коли краще квасити капусту
Найкращими місяцями для квашення капусти є кінець вересня, жовтень і листопад. Вважається, що капуста буде хрумкою і смачною, якщо її квасити на Місяці, що зростає, особливо в п’ятий і шостий місячні дні.
Згідно з місячним календарем не варто квасити капусту під час повні і коли Місяць спадає, а також коли Місяць перебуває у знаках Зодіаку Рак, Риби або Діва.
Найкращі дні для квашення – коли Місяць зростає і перебуває в Овні, Тельці, Леві, Стрільці, Козерозі. Така капуста вдається хрумкою і соковитою, добре зберігається всю зиму.
У народі кажуть, що найкраще квасити капусту у «чоловічі» дні: понеділок, вівторок, четвер. А з-поміж них найкращий четвер!
Сприятливі дні для квашення капусти за місячним календарем у 2020 році:
У жовтні 2020 сприятливі дні: з 19 по 23, з 28 по 31.
У листопаді 2020 сприятливі дні: з 16 по 19, з 25 по 29.
15.10.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2020p. На головну сторінку |