Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №986 від 15.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

ОЛЬГА ЛАДЮК: “Вчитель - це* не просто професія, це місія”

ОЛЬГА ЛАДЮК: “Вчитель - це* не просто професія, це місія”

Відома рівнянка, засновниця “Університету третього віку” Ольга Ладюк балотується до Рівненської міської ради у складі команди Олексія Муляренка та партії “Сила і Честь”. Про те, як молоді себе реалізувати в Рівному, перетворення комунальних бібліотек в сучасні заклади та як зробити професію вчителя престижною, спілкуємося у нашому інтерв’ю.

- Яким чином сучасній молодій людині реалізувати себе в місті Рівному, як Ви плануєте утримати молодь в рідному місті від виїзду на заробітки?

- Потрібно забезпечити та підтримувати умови для реалізації молодої людини в місті ще із шкільних років. Тому, потужними мають бути ланки загальної середньої освіти та позашкільної освіти. Перша ланка забезпечить міцні конкурентоспроможні знання, а позашкілля допоможе розкрити та розвинути таланти молоді міста в науці, техніці, мистецтві, спорті.

Наступним кроком для досягнення успіхів планується створити інноваційну систему завдяки значним і безперервним інвестиціям у розвиток людських ресурсів та науки. Інвестиції планується залучати як державні, так і приватні. І найбільше в науково-дослідницькі й дослідно-конструкторські розробки.

Тому, ми підтримуємо ідею Олексія Муляренка заохочувати інновації та створити стартап-акселератор, який може поєднати рівненських бізнесменів, виробничників, айтішників та студентів навчальних закладів з реалізації їх ідей, інновацій, підтримки молодих стартапів.

А це в перспективі означає нові робочі місця з достойною заробітною платою та надходження до міського бюджету. Сучасний світ орієнтований на висококваліфікованих та освічених фахівців. Фактично лише вони можуть стати рушієм розвитку міста. Тому що передусім місто – це люди. Вагому роль відіграють тут освітяни і, особливо, науковці.

- В програмі Олексія Муляренка є пункт про перетворення комунальних бібліотек в сучасні медіатеки та коворкінги, – що тут мається на увазі?

- Колись бібліотеки були центрами громад, де люди збиралися, щоб отримати знання. Світ змінився. Сьогодні треба, щоб комунальні бібліотеки знову стали центрами розвитку мікрогромад, а не просто музейним сховищем книг. На сьогодні в світі бібліотеки стають центрами розвитку громад і центром навчання, дозвілля для людей різного віку. Бо в сучасних умовах треба постійно вчитися і збагачувати свої навички, знання та вміння. Що таке коворкінг? Це спеціально організований простір, де люди можуть зустрітися, спільно попрацювати, креативити. Такого роду центри будуть мати попит серед фрілансерів, серед творчих особистостей та можуть бути гарною альтернативою інтернет-клубам та кафе, де полюбляє гуртуватися сучасна молодь. І старшому поколінню знайдеться місце у модерній бібліотеці під час вечорів відпочинку, зустрічей з видатними особистостями, під час майстер-класів та тренінгів в рамках Університету третього віку. Зауважимо, що все це не для привілейованого класу суспільства, а для всіх охочих. Отож, я вважаю такий підхід дуже правильним.

- Недавно ми святкували День вчителя, як сьогодні пошанована професія вчителя?

Вчитель – не просто професія, це місія. Вчителю треба мати гідні умови життя та вдячність суспільства. Особливо в наших непростих умовах української реальності. Битви виграють не полководці, а вчителі та священники, як казав Бісмарк. Педагогічна діяльність вимагає особливого покликання. Вихованням і навчанням можуть займатися люди зі схильністю і любов’ю до цієї справи. Учитель повинен любити і передавати свої знання іншим, захоплюватися самим процесом навчання і виховання людини. Професія вчителя одна з найпочесніших та найвідповідальніших професій. Можна сказати, що вчитель створює майбутнє країни. Труднощі вчительського життя відомі всім: навантаження, стрес, паперова тяганина, колосальна відповідальність, ледачі учні. Є в педагогічній діяльності і свої радощі – бачити, як на твоїх очах дорослішає людина… Безумовно, професія вчителя дуже важка, зате одна з найпотрібніших. Тому кращих педагогів міста завжди слід підтримувати та заохочувати матеріально за результатами їх роботи. Тут я цілком підтримую Олексія Муляренка.

15.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2020p. 
На головну сторінку