Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №992 від 26.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

9 неймовірних фактів про очі та зір, які вас точно здивують

Людина бачить навколишній світ краще багатьох тварин.

Біологи з Університету Дьюка в США провели експеримент і оцінили зір приблизно 600 видів комах, птахів, ссавців, риб та інших тварин. Дослідження показало, що зір людей гостріший, ніж у собак і кішок (вони бачать все в ненасичених кольорах), щурів (бачать все розмито і в синьозелених відтінках) і навіть мух (світ для них – гігантська уповільнена мозаїка).

Колір очей залежить від кількості меланіну

Райдужка відповідає за колір наших очей. У ній є особливі клітини (хроматофори), що містять пігмент меланін, який просвічує крізь рогівку.

Його кількість визначає колір: якщо багато меланіну, очі будуть чорними або карими, якщо мало – зеленими або блакитними. Серед людей і тварин зустрічається також червоний колір очей, він буває в альбіносів. У них повністю відсутній меланін, тому колір очей визначається кров’ю в судинах райдужної оболонки.

Райдужна оболонка кожної людини унікальна

Деякі люди можуть мати схожий колір очей, але малюнок на райдужці ніколи не повторюється, як і відбитки пальців.

Раніше ця особливість райдужки робила її зручною для біометричного встановлення особи. Але в останнє десятиліття було винайдено ще більш достовірний спосіб.

Рогівка ще більш унікальна

Хоча райдужка і зарекомендувала себе як неповторна частина людського ока, аутентифікація по ній не повністю достовірна. Річ у тім, що, як і шкіру на кінчиках пальців, колір райдужки можна змінити за допомогою хірургічного втручання. Приміром, американський лікар Грег Гомер розробив метод перетворення карих очей на блакитні за допомогою лазерної операції.

Водночас доктор Селія СанчесРамос з Мадридського університету Комплутенсе отримала головний приз Виставки винаходів у Женеві, довівши у своїй доповіді, що саме рогівка – найнадійніша частина тіла людини для встановлення її особи.

Контактні лінзи винайшли набагато раніше, ніж ви думаєте

Перші м’які контактні лінзи в 1971 році випустила компанія Bausch + Lomb. Зараз лінзи роблять з високотехнологічних матеріалів: наприклад, силіконгідрогелю або гіпергелю. За рахунок цього вони добре утримують вологу і пропускають кисень.

А прототип сучасних контактних лінз був виявлений ще серед ескізів Леонардо да Вінчі. Вчений дослідним шляхом встановив, що оптичну систему ока можна поліпшити шляхом контакту рогівки з водою. Він помістив людину, що особливо погано бачила, в таз з водою, і цей чоловік вперше зміг бачити ясно.

Ще кілька цікавих фактів про очі

• Кожен 12й представник чоловічої статі – дальтонік.

• Жінки кліпають приблизно вдвічі частіше, ніж чоловіки.

• У Нідерландах можна зробити пірсинг очного яблука. Проводиться процедура імплантації дорогоцінної прикраси, наприклад крихітного сердечка або зірочки.

• Чхнути з відкритими очима неможливо.

Найпростіший тест на гостроту зору

Подивіться вночі на небо, знайдіть Велику Ведмедицю. Якщо в ручці ковша біля середньої зірки ви виразно побачите маленьку, значить, у вас нормальна гострота зору. Такий спосіб перевірки використовували стародавні араби.

26.11.2020



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2020p. 
На головну сторінку