Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №996 від 24.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Пуансетія: вибираємо на Новий рік і зберігаємо до наступного

Пуансетія: вибираємо на Новий рік і зберігаємо до наступного

Пуансетія або різдвяна зірка стала одним із символів Різдва завдяки своїм яскравим, полум’яніючим приквіткам.

Власне квітки у неї досить дрібні і непоказні, а видозмінене приквіткове листя в наші дні може мати найрізноманітніше забарвлення. У продажу можна побачити пуансетії з приквітками не лише червоного, але білого, жовтого, рожевого і лілового кольору.

Як правильно вибрати квітку пуансетію?

Вибираючи пуансетію в магазині, дивитися треба саме на квітки. Найдовше після покупки цвітуть екземпляри, у яких в центрі суцвіття, оточеного яскравими приквітками, були жовтуваті бутони, які не розкрилися.

Що зробити, щоб пуансетія довше зберігала декоративність?

Для того, щоб вже куплена пуансетія довше зберегла свою чарівність, бажано витримати кілька умов:

• Хороша освітленість.

• Температура не нижче плюс + 10...+ 15 С.

• Відсутність протягів, особливо холодних, і впливу холоду (наприклад, зіткнення з холодним віконним склом).

• Рясний полив у міру підсихання кореневої грудки.

• Не завадить і періодичне обприскування листя пуансетії, але воно не обов’язкове.

Що робити з пуансетією після Нового року?

У Європі пуансетію після свят зазвичай викидають, як у нас ялинку. Але за правильного догляду вона цілком здатна дожити до наступного Нового року і навіть знову зацвісти до цього моменту. Хоча, можливо, виглядати буде і скромніше, ніж екземпляр з оранжереї.

Як зберегти пуансетію до наступного року?

Якщо ви вирішили зберегти пуансетію, то після цвітіння, коли почнуть обсипатися приквітки і листя, її гілки треба вкоротити приблизно наполовину. Потім розмістити рослину у світлому місці при температурі повітря не нижче +10...+ 15 С і скоротити полив. Такого режиму поливу дотримуються до весни.

У травні пуансетію треба буде пересадити у свіжий ґрунт і, можливо, горщик трохи більшого розміру ніж той, в якому вона була куплена. Пересадку поєднують з повторним обрізанням, при якому залишають стебла близько 15 см від рівня ґрунту.

Момент пересадки зазвичай підлаштовують до збільшення кількості сонячного світла і підвищення температури. Після пересадки паунсетії знадобиться регулярний і рясний полив, а з початком активного росту – і регулярні поживні підгодівлі.

Коли на рослині з’являться нові пагони, треба буде вибрати і залишити 5-6 найсильніших з них, а решту видалити. Втім, віддалені пагони можна буде використовувати як живці для подальшого розмноження пуансетії. Якщо в міру зростання стебла почнуть подовжуватися і оголюватися, не бійтеся ще раз вкоротити пагони.

Як змусити пуансетію знову цвісти?

Пуансетія – рослина короткого світлового дня. Скорочений світловий день – необхідна умова для зацвітання і фарбування приквітків. Зазвичай радять, починаючи з вересня, приблизно з шостої вечора щодня надягати на рослину чорний непрозорий пакет, або прибирати її в яке-небудь дуже темне приміщення. Тоді до грудня пуансетія зав’яже бутони і зацвіте. Але в багатьох місцях світловий день з вересня по грудень і без всяких чорних пакетів не перевищує 8 годин. Можливо, до грудня ваша красуня порадує вас яскравими приквітками і без подібних хитрощів.

24.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2020p. 
На головну сторінку