Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №999 від 21.01.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як відновити сили після захворювання і не допустити ускладнень

Як відновити сили після захворювання і не допустити ускладнень

Гранатовий сік – для тонусу судин

Дуже часто грип та ГРВІ стають причиною порушення судинного тонусу. У разі високої температури навантаження на кровоносну систему посилюється в рази. Протизастудні ліки підвищують чутливість серця до адреналіну; судинозвужувальні краплі спричиняють спазми судин, а якщо на них «підсісти», то й гіпертонію.

Одне з найнебезпечніших ускладнень грипу – міокардит, або запалення серцевого м’яза. Тож після хвороби не зайвим буде почистити кров і судини. Склянка гранатового соку (або половинка свіжого великого граната) на день – випробуваний спосіб привести до ладу кров після застудних інфекцій. У ньому містяться ферменти, які стимулюють вироблення еритроцитів – червоних кров’яних тілець. А в’яжучі речовини граната допомагають виводити мокротиння з бронхів. Але за підвищеної кислотності шлунка гранатовий сік у чистому вигляді протипоказаний – краще розводити його морквяним. Також корисно 2—3 тижні після застуди вживати трави, які допоможуть впоратися з наслідками гіпоксії. Це цвіт липи, трава буркуну й конюшина. Їх можна заварювати як чай: по чайній ложці кожної трави на склянку окропу, пити 1—2 рази на день. Також корисно процідженим відваром промивати ніс – це допоможе відновити слизову оболонку носа після нежитю. Привести в порядок судини після застуди допоможуть кардамон, гвоздика, кориця. Їх додають у збір трав або в чай.

Дітям – хурму й ківі

Щоб малюк не підхопив ускладнення в перші ж дні після одужання, можна заварювати йому вітамінний чай із листя суниці (1 чайну ложку сировини на 150 мл окропу). За смаком додати мед і сік лимона. Також частіше купуйте дитині хурму та ківі. У м’якоті хурми багато бета-каротину, який стимулює оновлення клітин легенів і бронхів. Позбутися наслідків кашлю допоможе молочний коктейль із хурмою: збити в блендері 0,5 л молока з двома обчищеними стиглими плодами. Ківі – чемпіон серед фруктів за вмістом вітаміну С. Щоб отримати добову норму, досить з’їдати 1 плід на день. Також добре допомагає очистити організм від наслідків інфекції березовий сік (його зараз не проблема купити в магазині, але це має бути саме натуральний сік, а не напій). У період одужання не варто годувати дитину, та й самим слід утриматися від міцних наваристих бульйонів, особливо грибного, баранячого та яловичого. Вони посилюють вироблення шлункового соку, обтяжують підшлункову залозу та печінку й одночасно перешкоджають засвоєнню вітаміну С та заліза. А ось бабусин засіб – курячий бульйончик – справді корисний у боротьбі з застудою. Канадські дієтологи з університету Торонто протестували 13 курячих супів, зварених за різними рецептами (але не з кубиків, а з натуральної курки, звичайно ж). І у всіх було виявлено речовини, які припиняють вироблення слизу в носоглотці й підвищують активність клітин місцевого імунітету в носоглотці.

21.01.2021



Рівне-Ракурс №10 від 21.01.2021p. 
На головну сторінку