Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1006 від 11.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Рівненський пастор Тарас Сень побував в Африці

Рівненський пастор Тарас Сень побував в Африці

Ефіопія – фантастично мальовнича держава на сході Африки. Сюди їдуть, щоб захопитися неземними пейзажами Великої Рифтової долини, що от-от вийшли з горнила Творця, спуститися в неймовірні церкви-колодязі, які повністю вирубані в камені, побачити безліч рідкісних видів тварин, що зникають, на просторах національних парків, відпочити на мальовничому озері Тана та помилуватися водоспадами Блакитного Нілу. Поміж інших незвичайностей країни – християнство з тисячолітніми ритуалами, календар, що відстає на 8 років та має 13 місяців, а також північ і полудень о 18:00 і 6:00 відповідно. Словом, якщо є можливість – їхати треба неодмінно!

Територія країни вдвічі перевищує площу України, а населення тут аж у 2,5 рази більше – 110 мільйонів, і близько 5 мільйонів мешканців проживає у столиці Адіс Абеба. Ефіопія – традиційно християнська країна. Прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед отримав Нобелівську премію Миру завдяки своїм зусиллям в досягненні миру в регіонах Східної та Південно-східної Африки. Він та Президент країни Сахле-Ворк Зевде, перша жінка на цій посаді, – євангельські християни.

Однак приблизно 34% населення складають мусульмани. Останнім часом питання релігійної приналежності стає причиною багатьох терактів і злочинів проти християн. Багато людей тут живуть бідно, особливо в мусульманських містах. В тих районах, де християнство витісняється ісламом велика кількість нужденних, хворих і залежних людей. Уявіть, що у Харарі в старому місті є тільки одна православна церква та аж 345 мечетей, протестантські церкви є тільки за старим містом. На вулицях багато сміття, безліч убогих людей, які просять милостиню, сплять прямо на тротуарах, а найжахливіше те, що всі, навіть діти, їдять кат – місцевий наркотик.

Природа Ефіопії багата й різноманітна. Високогір'я переходять у глибокі тектонічні западини; вологі тропічні ліси розташовані поруч з сухими та спекотними пустелями й напівпустелями. Тут є майже всі види африканських звірів, окрім тигрів: бегемоти, носороги, жирафи, леопарди, слони, крокодили, кілька видів мавп та інші дикі тварини. Велика кількість птахів: орел, сокіл, стерв'ятник, чапля, куріпка, чирок і інші. Серед безлічі комах особливо виділяються сарана і муха цеце на півдні країни. На планеті залишилось 200 левів з чорною гривою, і всі вони – в Ефіопії.

Рослинність країни залежить від висоти над рівнем моря і тому в Ефіопії зустрічається як пустельна і тропічна, так і альпійська флора. Комфортний клімат протягом 13 ефіопських місяців дає можливість збирати врожаї 3 рази на рік: свіжі та смачні фрукти завжди продаються у будь-якій точці країни.

Ефіопська кухня – ароматна, часто дуже гостра і складається, як правило, з пікантних овочевих і м'ясних страв, які накладаються на инджеру – великий круглий кислий корж діаметром близько 50 см, виготовлений з тефового борошна. Замість ложок і виделок використовуються шматочки инджери, які під час прийняття їжі відриваються від цілого коржа. Ефіопський хліб схожий на звичайний лаваш, тільки товстіший. В ефіопській Біблії сказано: «Не инджерою однією (а в укр. Біблії «Не хлібом самим») буде жити людина, а всяким словом, що виходить з вуст Божих». Ефіопи дуже люблять гостру їжу. Українське гостре – то їхнє солодке.

Ефіопія є однією з найбільш економічно розвинутих держав Африки. Стрімкий розвиток відбувається завдяки новим автомобільним і залізничним дорогам, що з’єднують Ефіопію з сусідніми країнами та роблять її економічним центром регіону.

Місцеві мешканці дуже небезпечно їздять на машинах: підрізають один одного, обганяють, не дотримуються правил – така у них культура водіння. Важко знайти неушкоджений транспортний засіб, оскільки майже у всіх водіїв він битий або подряпаний.

Поліція країни веде постійну боротьбу і суворо карає за розповсюдження і вживання наркотиків. Іноземці не становлять винятків, тому багатьох вже засудили на 15-20 років позбавлення волі.

Найкращий рівень життя в Африці на Півдні, більшість мешканців там – християни. Райони, де мусульманство займає провідну роль переживають прокляття. Наприклад, жителі Сомалі, одного з найбідніших регіонів Ефіопії, дуже утискають християн.

Далека подорож Тараса Сеня здійснювалася насамперед не на туристичних, а на духовних засадах: проголошення Євангелія ненаверненим душам – проповіді, лекції, євангелізації, телепрограми – безліч способів донести Благу Звістку до людей. Місцеві служителі були по-особливому вдячні за семінари про сім’ю: роль чоловіка і дружини, справжнє батьківство.

Пастор викладав в місіонерській школі спраглим слова Божого студентам. Це молоді служителі церков, які понесуть Євангеліє в різні регіони Ефіопії. З вчителями недільної школи Тарас Володимирович поділився настановами та розповідями про служіння дітям в Україні. Також вдалося записати декілька телепрограм для ефіопського телебачення. Цей канал дивиться 20% населення країни, а через супутник передачі виходять в ефір у багатьох африканських, арабських і європейських державах.

Одразу з’явились і перші плоди поїздки: на трьох євангелізаційних зібраннях були присутні близько 450 невіруючих людей. Велика кількість із них увірували у Христа та молились молитвою покаяння. Без неприємностей не обійшлося: під час одного з богослужінь мусульмани жбурляли каміння у церковне приміщення – простий і досить вбогий навіс. Та це не зупинило місіонерів, і зібрання продовжувалося.

Місія «Христос є відповідь» взяла на себе відповідальність підтримувати місіонерську діяльність в Ефіопії. Служителі планують розвивати певні духовні та благодійні служіння, щоб все більше і більше людей пізнавали Божу любов та Його волю на своє життя.

11.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 11.03.2021p. 
На головну сторінку