Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1006 від 11.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

В кожній громаді Рівненщини має бути створена служба у справах дітей

Після виборів 25 жовтня 2020 року новостворені громади отримали чимало нових для них повноважень та функцій. Серед них – і поглиблене соціальне забезпечення, яке раніше лягало на плечі районів. До цього списку увійшла і посилена турбота про дітей.

Тому Рівненський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» спільно із Службою у справах дітей Рівненської ОДА провів інформаційну сесію, яка була присвячена порядку створення та діяльності в громадах служб у справах дітей.

Про це інформує Рівненський РО.

Спікером на онлайн-заході виступив начальник Служби у справах дітей Рівненської ОДА Марчук Віктор, який і відповідав на наболілі запитання представників органів місцевого самоврядування територіальних громад Рівненської області. Модерував захід радник Рівненського РО Михайло Шелеп.

Участь у заході узяли понад 60 учасників.

Зауважимо, що служба у справах дітей займається наданням правової та інформаційної допомоги населенню, профілактичними заходами для зменшення рівня правопорушень серед неповнолітніх, захистом прав неповнолітніх, виявленням дітей, що опинилися в скрутних життєвих обставинах, контролем за здійсненням профілактичних та виховних заходів в навчальних закладах, а також дотриманням трудового законодавства щодо неповнолітніх, обліком неблагополучних сімей та дітей, що виховуються в них, моніторингом утримання та забезпечення інтересів дітей, що виховуються в дитячих будинках, інтернатах, прийомних сім’ях тощо та взаємодіє з центрами зайнятості для працевлаштування неповнолітніх тощо. Тому важливо, щоб така структура функціонувала в територіальних громадах.

Віктор Марчук пояснив, що громади не можуть делегувати ці функції районним службам, оскільки минулого року були внесені зміни у профільне законодавство. ОМС мають бути обізнаним про ситуацію з дітьми на власній території. Також потрібно оперативно діяти, якщо є загроза здоров’ю та життю неповнолітніх. У такому випадку місцева влада має відреагувати на ситуацію протягом доби, повідомити прокуратуру та відповідні служби, вилучити дитину у безпечне середовище тощо. Тому він закликав представників громад створювати у місцевих радах служби у справах дітей.

Обговорення питань під час зустрічі було украй гарячим, адже у учасників інформаційної сесії накопичилося чимало запитань. Приміром, їх цікаво, де узяти зразки документів для створення такої служби, як платити зарплату її представникам тощо.

11.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 11.03.2021p. 
На головну сторінку