Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1007 від 18.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Готуємо млинці на Масницю

Готуємо млинці на Масницю

Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов’язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – на честь бога Велеса, покровителя скотарства й землеробства.

Хоч церква додала це свято до свого календаря й наповнила його новими ідеями, проте воно й дотепер зберегло низку ритуалів та обрядів. Так, у християнській традиції масничний тиждень вважається останнім етапом підготовки до Великого посту.

Отже Масниця – чудова нагода поекспериментувати з цікавими рецептами млинців.

Млинці із заварним кремом

Інгредієнти:

Крем:

500 мл молока,

5 ст. л. цукру,

80 г пудингу,

50 г масла.

Тісто:

500 мл молока,

3 яйця,

1,5 скл. борошна,

1 ст. л. цукру,

1/2 ч. л. солі,

3 ст. л. олії.

Приготування:

Для тіста збити усі складові. Воно має бути як рідка сметана.

Для крему склянку молока з’єднати з пудингом. Решту молока закип’ятити із цукром. Тонкою цівкою влити пудинг із молоком. Довести до кипіння, помішуючи. Додати масло. Зняти з вогню. Можна також приготувати заварний крем за вашим рецептом.

З тіста посмажити налисники. Кожен гарячий млинець змащувати гарячим заварним кремом і згортати. Смакують такі налисники і теплими, і холодними.

Ажурні млинці

Інгредієнти:

0,5 л кефіру,

1 скл. молока,

1-2 яйця,

1,5 ст. л. борошна,

1 ст. л. цукру,

0,5 ч. л. солі,

1 ч. л. соди,

олія.

Приготування:

У каструлю вилити кефір і трохи підігріти (повинен бути теплим, але не гарячим). Додати яйце (якщо велике – одне, дрібне – два), цукор, сіль, соду і перемішати. Всипати борошно (приблизно 1,5 склянки), стільки, щоб маса була як хороша густа сметана, тепер все ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

Молоко довести до кипіння і тоненькою цівкою влити в масу, помішуючи.

Якщо тісто вийшло рідким, додайте трохи борошна (не хвилюйтеся, основна маса вже «зварена»). Додати 1-2 ст. л. олії, перемішати.

Перед випіканням змащувати сковороду олією.

Млинцевий яблучний пиріг

Інгредієнти:

500 г борошна,

3 яйця,

2 ст. л. цукру,

1 л молока,

1 ст. л. масла топленого,

2 ст. л. масла вершкового.

Для начинки:

1 кг яблук,

1,5 скл. цукру,

200-250 г джему (малиновий, смородиновий),

100 г сметани,

2 яйця.

Приготування:

Для млинців яєчні жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром. Влити молоко, перемішати, додати розтоплене топлене масло і знову перемішати. Суміш поступово влити в борошно, розмішуючи, щоб не було грудок.

Яєчні білки збити в стійку піну і обережно ввести в тісто.

На розігріту і змащену шматочком масла сковороду тонким шаром наливайте тісто і випікайте млинці з обох боків до золотистого кольору. Готові млинці змастити маслом.

Яблука очистити і дрібно нарізати або натерти на великій тертці. Додати цукор, джем і перемішати.

У глибоку сковороду або роз’ємну форму, змащену маслом, укласти млинці, чергуючи їх з шарами яблучної начинки. Останній млинець укласти без начинки, змастити сумішшю сметани з яйцем і невеликою кількістю цукру.

Пиріг випікати за 220 °С до утворення рум’яної скоринки.

Гречані млинці

Інгредієнти:

3 скл. борошна пшеничного,

1/2 скл. борошна гречаного,

30 г дріжджів,

6 яєць,

4 ст. л. масла,

0,75 л молока,

1 ч. л. цукру,

сіль за смаком.

Приготування:

З пшеничного борошна, молока і дріжджів замісити опару. Покласти в тепло для бродіння. Щойно опара підійде, ввести жовтки, розм’якшене вершкове масло, цукор і сіль. Вимісити тісто.

Додати гречану муку і вимісити тісто до консистенції сметани. Покласти його в тепле місце, щоб піднялося. Білки збити і ввести у тісто, що підійшло.

На сковороді, змащеній маслом, випікати млинці. Подавати з ікрою або зі сметаною, смаженою цибулею, олією, солоним оселедцем.

18.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 18.03.2021p. 
На головну сторінку