№1007 від 18.03.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Масниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов’язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – на честь бога Велеса, покровителя скотарства й землеробства.
Отже Масниця – чудова нагода поекспериментувати з цікавими рецептами млинців.
Млинці із заварним кремом
Інгредієнти:
Крем:
500 мл молока,
5 ст. л. цукру,
80 г пудингу,
50 г масла.
Тісто:
500 мл молока,
3 яйця,
1,5 скл. борошна,
1 ст. л. цукру,
1/2 ч. л. солі,
3 ст. л. олії.
Приготування:
Для тіста збити усі складові. Воно має бути як рідка сметана.
Для крему склянку молока з’єднати з пудингом. Решту молока закип’ятити із цукром. Тонкою цівкою влити пудинг із молоком. Довести до кипіння, помішуючи. Додати масло. Зняти з вогню. Можна також приготувати заварний крем за вашим рецептом.
З тіста посмажити налисники. Кожен гарячий млинець змащувати гарячим заварним кремом і згортати. Смакують такі налисники і теплими, і холодними.
Ажурні млинці
Інгредієнти:
0,5 л кефіру,
1 скл. молока,
1-2 яйця,
1,5 ст. л. борошна,
1 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. солі,
1 ч. л. соди,
олія.
Приготування:
У каструлю вилити кефір і трохи підігріти (повинен бути теплим, але не гарячим). Додати яйце (якщо велике – одне, дрібне – два), цукор, сіль, соду і перемішати. Всипати борошно (приблизно 1,5 склянки), стільки, щоб маса була як хороша густа сметана, тепер все ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
Молоко довести до кипіння і тоненькою цівкою влити в масу, помішуючи.
Якщо тісто вийшло рідким, додайте трохи борошна (не хвилюйтеся, основна маса вже «зварена»). Додати 1-2 ст. л. олії, перемішати.
Перед випіканням змащувати сковороду олією.
Млинцевий яблучний пиріг
Інгредієнти:
500 г борошна,
3 яйця,
2 ст. л. цукру,
1 л молока,
1 ст. л. масла топленого,
2 ст. л. масла вершкового.
Для начинки:
1 кг яблук,
1,5 скл. цукру,
200-250 г джему (малиновий, смородиновий),
100 г сметани,
2 яйця.
Приготування:
Для млинців яєчні жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром. Влити молоко, перемішати, додати розтоплене топлене масло і знову перемішати. Суміш поступово влити в борошно, розмішуючи, щоб не було грудок.
Яєчні білки збити в стійку піну і обережно ввести в тісто.
На розігріту і змащену шматочком масла сковороду тонким шаром наливайте тісто і випікайте млинці з обох боків до золотистого кольору. Готові млинці змастити маслом.
Яблука очистити і дрібно нарізати або натерти на великій тертці. Додати цукор, джем і перемішати.
У глибоку сковороду або роз’ємну форму, змащену маслом, укласти млинці, чергуючи їх з шарами яблучної начинки. Останній млинець укласти без начинки, змастити сумішшю сметани з яйцем і невеликою кількістю цукру.
Пиріг випікати за 220 °С до утворення рум’яної скоринки.
Гречані млинці
Інгредієнти:
3 скл. борошна пшеничного,
1/2 скл. борошна гречаного,
30 г дріжджів,
6 яєць,
4 ст. л. масла,
0,75 л молока,
1 ч. л. цукру,
сіль за смаком.
Приготування:
З пшеничного борошна, молока і дріжджів замісити опару. Покласти в тепло для бродіння. Щойно опара підійде, ввести жовтки, розм’якшене вершкове масло, цукор і сіль. Вимісити тісто.
Додати гречану муку і вимісити тісто до консистенції сметани. Покласти його в тепле місце, щоб піднялося. Білки збити і ввести у тісто, що підійшло.
На сковороді, змащеній маслом, випікати млинці. Подавати з ікрою або зі сметаною, смаженою цибулею, олією, солоним оселедцем.
18.03.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 18.03.2021p. На головну сторінку |