![]() |
№1008 від 25.03.2021p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Для кожної жінки важливо, щоб на кухні панував порядок, і для цього докладаються певні зусилля, але є речі, на очищення яких може не вистачати часу, сил і ентузіазму. Чистити такі предмети необхідно, так як деякі з них можуть псувати загальний вигляд вичищеної кухні або накопичувати бактерії з мікробами.
Від чаю або інших фарбувальних напоїв на стінках чашок може накопичуватися наліт, і не завжди миючий засіб може впоратися з цим завданням. Можна спробувати звичну всім соду. Для цього її треба насипати на мочалку і гарненько потерти чашку. Можна повторити кілька разів.
Якщо дана техніка використовується постійно, то в ній може накопичуватися велика кількість крихт, і через це тости можуть бути не дуже смачні. Складність полягає в тому, що тостер забороняється мочити зсередини. Для цього можна використовувати фен, але режим повинен бути холодний, або довгий йоржик відповідного розміру.
Усередині глечика для фільтрації води може утворюватися тонкий слизький наліт, і якщо його вчасно не видаляти, то вода може стати абсолютно непридатною для пиття. Після того, як був замінений картридж, варто гарненько вимити глечик. Справитися з цим завданням може звичайний гель для миття посуду або мило. Якщо утворилася цвіль, то треба обробити глечик водою, розведеною оцтом в пропорціях 1:1. Після цього помити звичайним способом.
Багато людей використовують пластикові контейнери для того, щоб зберігати їжу або брати її з собою. З плином часу вони можуть набувати жовтий наліт і запах з’являється не дуже приємний. Справитися з таким завданням може харчова сода. Необхідно пару ложок продукту насипати в контейнер і додати гарячої води. Залишити протягом 2 годин, а потім вимити. Завдяки цьому не буде ніякого запаху.
З жовтизною допоможе впоратися господарське мило. Його треба натерти на тертці, і зробити кашку, змішавши його з водою. Отриманий склад нанести на проблемні ділянки, почекати пару годин, а потім змити.
Будь-який чайник необхідно регулярно очищати, бо через воду на ньому може утворюватися наліт, і в результаті вода може бути з білими пластівцями. Усунути таку проблему досить просто. Необхідно пакетик лимонної кислоти (8 г) насипати в чайник і гарненько прокип’ятити. Після цього можна злити воду і помити прилад. Для досягнення бажаного результату процедуру можна повторити кілька разів.
Після миття скляні склянки можуть ставати тьмяними і каламутними. Таке явище може з’являтися, якщо вода дуже жорстка. Справитися з такою проблемою можна, і для цього буде потрібен оцет 9%. Необхідно продукт змішати з водою в пропорціях 1:1. В отриману суміш треба занурити склянки і витримати протягом 30 хвилин. Після цього їх треба обполоснути і гарненько протерти, але за допомогою поліруючих рухів.
При взаємодії з водою і повітрям залізо починає окислюватися і підсумком стає яскравий оранжево-коричневий наліт - іржа, яка свідчить про початок руйнування матеріалу і вироби / конструкції. Від появи іржі не застраховані ні каструлі і сковорідки, ні сантехніка і кухонний гарнітур, ні одяг. Що вже говорити про тих, що оточують нас металевих предметах, інструментах, авто, різної техніки та ін. Щоб уповільнити або навіть повністю припинити процес деградації потрібно видалити наліт, що утворився. Як діяти в різних ситуаціях - читаємо далі.
Будь-метал рано чи пізно покривається іржею. Спочатку в природі метали добуваються не в чистому вигляді, а у вигляді хімічних сполук: карбонатів, оксидів, сульфідів, гідроксидів. Це з'єднання містять вуглець, кисень, сірку, воду та інші компоненти.
Якби метали були спочатку чистими, іржа була б їм не страшна. Але таких копалин раз, два та й усе - це золото, срібло, платина. Вони не прагнуть до створення з'єднань, тому практично не взаємодіють з навколишнім середовищем, вона не має на них великого впливу. Решта метали рано чи пізно піддаються корозії, з якою доводиться боротися.
Є маса способів видалити іржу в домашніх умовах, від дорогих професійних до більш простих, для яких потрібен всього лише один компонент.
Людство поки не винайшло більш надійних, ефективних і безпечних способів видалити червоно-коричневий наліт з кухонних приладів, ніж народні, перевірені часом методи
Що важливо - вони абсолютно нешкідливі для здоров'я, оскільки не передбачають застосування хімічних засобів. Народні засоби не вдарять по кишені, адже все, що для них потрібно, в більшості випадків є у кожного вдома
Для очищення підійдуть яблучний і столовий 6-9% оцет. У проблемному чайнику необхідно закип'ятити воду на 3/4 об'єму. Частину залити оцтом і залишити чайник на 8 годин. Потім вилити вміст і прополоскати внутрішню поверхню чистою водою. Такого ж ефекту можна досягти, застосувавши 3 чайних ложки оцтової есенції на 1 літр води. Процедура та ж.
Лимонна кислота здатна впоратися з найсильнішою і застарілої іржею. Знадобиться 1 або 2 упаковки (в залежності від ступеня забруднення). Засипаємо їх в чайник, до верху заливаємо водою і кип'ятимо 20 хвилин. Зливаємо, прополіскують. Альтернатива лимонній кислоті - свіжовичавлений сік лимона (1 пакетик = 1 лимон).
В чому користь вершкового масла? Чи шкідливе вершкове масло? Чи можна набрати вагу від вершкового масла? Як зрозуміти, скільки вершкового масла безпечно для здоров’я?
Мабуть, цей міф про вершкове масло – один з найбільш стійких. Тим часом, калорійність вершкового масла не набагато вища, ніж калорійність оливкової або іншої рослинної олії. Так, калорійність рослинної олії становить приблизно 900 калорій на 100 грамів, а калорійність вершкового масла – від 700 до 900 калорій на 100 грамів. Тому, при помірному вживанні вершкове масло не може нашкодити фігурі. Крім того, в ньому міститься багато корисних для здоров’я вітамінів та мікроелементів, про що трохи нижче.
Вміст у вершковому маслі жирів тваринного походження (і асоціація зі словом «жирне») – одна з причин, чому вершкове масло вважають шкідливим для здоров’я і фігури. У той же час, вершкове масло містить корисні жирні кислоти (в тому числі Омега-3 і Омега-6), які необхідні для нормального функціонування організму. Крім того, у вершковому маслі містяться вітамін А, вітамін D, вітамін Е і вітамін К, а також калій, йод і кальцій.
За даними Американської асоціації серцевих захворювань, кількість насичених жирів повинна становити не більше 7?% добового споживання калорій. Тобто, якщо ви в день споживаєте 2000 калорій (норма для дорослої людини), то допустимо споживати 16 грамів насичених жирів (в одній столовій ложці вершкового масла – 7 грамів насичених жирів).
Міфів про холестерин існує дуже багато. Якщо коротко: холестерин буває «поганий» і «хороший», і в певних кількостях холестерин не просто корисний для здоров’я, але й необхідний для нормального функціонування людського організму (для нормальної роботи клітин, для вироблення серотоніну).
Вершкове масло – це продукт, в якому міститься молочний жир і вода, їх співвідношення вказано на упаковці. Так, у продажу буває вершкове масло жирністю 82,5?%, 72?%, 63?%, а також топлене масло жирністю 99?%. Від цього залежить і ціна вершкового масла – чим вищий відсоток жирності, тим вища ціна. Крім молочного жиру і води, у вершковому маслі немає ніяких інших інгредієнтів.
Міф №5. Виробники продають під виглядом вершкового масла спред.
Все, що містить додаткові інгредієнти (крім води і молочних жирів), називається спред. У спредах дійсно можуть міститися жири рослинного походження та інші добавки. Тому при виборі вершкового масла звертайте увагу на те, що написано на етикетці. Якщо вибирати між вершковим маслом і спредами, то краще вибрати вершкове масло, а спред можна приготувати вдома.
Тому, споживайте вершкове масло помірно, вибирайте перевірених виробників і будьте здорові!
25.03.2021 |
Рівне-Ракурс №1008 від 25.03.2021p. На головну сторінку |