Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1008 від 25.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Фортеця Сігірія, Шрі Ланка

Фортеця Сігірія, Шрі Ланка

Фортеця Сігірія – це вражаючий скельний витвір в центральній частині острова, недалеко від міста Дамбулла. Сігірія також відома як Левова скеля через дві величезні левові лапи, висічені в скелі, які захищають сходи, що забезпечує доступ до форту. У 1982 році цей чудовий моноліт приєднався до спадщини ЮНЕСКО.

Історія Сігірії

Той факт, що Сігірія була створена в рівнинній області дозволяє фортеці бути в центрі уваги. Висотою 170 метрів ця скеля видима навіть з великої відстані. Її історія дозволяє зрозуміти, як хтось задовго до нас позначив це місце символом країни: мова йде про короля Кашсапе (477-495 н.е.), який вибрав дане скельне формування для того, щоб побудувати там столицю своєї імперії.

Легенда свідчить, що амбітний Касапа замурував свого батька заживо, щоб скинути його з трону і розпорядився про висилку свого брата, щоб захопити його царство. Однак, страх того, що власна карма може обернутися проти нього, змусив його підняти стіни навколо скелі і побудувати укріплену фортецю прямо на вершині мису, з наповненими водою ровами навколо. Але ви знаєте, від карми немає ніякого порятунку, і тим більше від люті обманутого брата. Після правління одинадцять років Касапа був убитий своїм братом, якому вдалося пробитися в те, що вважалося неприступною фортецею.

Чим порадує фортеця

У першій частині фортеці ви побачите один з садів, які простягаються симетрично на ділянці між фортецею і гірськими породами. В доповнення до зелених зон, тут є численні басейни і скульптури з мармуру, що свідчить про схильність царя до краси і елегантності свого будинку.

Залишивши сади позаду, починається підйом на скелясте плато (незважаючи на 1600 сходинок, це не так уже й складно). Круті гвинтові металеві сходи ведуть до довгого вирізаного в скелі тунелю. На стінах можна знайти наскальні малюнки дівчат, імовірно багатьох наложниць короля Касап. Крім цих портретів, стежка йде уздовж кам’яної стіни, захищеної з зовнішньої сторони триметровою стіною. Ця стіна відома як стіна-дзеркало через її гладку поверхню, що відзеркалюється.

Ще вище ви доберетеся до знаменитих левових лап, які залишилися від величезної статуї лежачого лева. Звідти ви можете піднятися на вершину і досягти руїни фортеці Сігірії, яка простягалася на площі 1,6 га.

Опинившись там, ви зрозумієте, чому король Касапа був настільки зачарований цим місцем: 360-градусна панорама навколишнього ландшафту надає зачаровуючу красу і винагороджує докладені зусилля, щоб туди дістатися.

Храм Артеміди Ефеської

Храм Артеміди Ефеської – це третє чудо світу. Можливо, деякі не відразу зрозуміють, що було дивовижного в цій споруді. Але ми наведемо деякі цікаві факти, які дозволять вам дати об’єктивну оцінку одному з семи чудес світу. До слова сказати, в самій назві криється походження знаменитого храму – це давньогрецьке місто Ефес.

Відразу відзначимо, що на місці архітектурної споруди, де з’явилося одне з семи чудес світу, існувало два храми. У VI столітті до н. е., там був побудований унікальний, який увійшов в літописи, культовий центр. Однак його спалила людина, яка вирішила таким чином прославитися. Чи знаєте ви, хто спалив храм Артеміди Ефеської? Ім’я цього грека – Герострат.

Як відомо, в 356 році до н. е., народився Олександр Македонський. Вважається, що саме тоді божевільний грек зробив свій злочин. Влада міста вирішила зрадити забуттю його ім’я, проте воно, все ж, увійшло в історію.

Після цього будівля була відновлена ??в колишньому вигляді, за допомогою засобів, виділених самим Олександром Великим. На знак подяки, жителі Ефеса за величезну суму грошей замовили портрет полководця, щоб повісити картину в одному з внутрішніх приміщень храму.

Розміри третього дива світу – храму Артеміди Ефеської, були такими:

• ширина – 52 м.,

• довжина – 105 м.,

• а висота – 18 метрів.

• дах лежав на 127 колонах.

Залишилися відомості про те, що при відкритті храму Артеміди, городяни прийшли в невимовний захват. Це й не дивно, адже над обробкою цього дива світу працювали кращі скульптори, художники і майстри античного світу. Статуя Артеміди складалася з золота і слонової кістки.

Не варто думати, що описуваний об’єкт мав виключно релігійне призначення. Насправді, храм був найбільший економічний, діловий і культурний грецький центр в Ефесі.

В середині 263 року культова споруда була розграбована готами. В кінці четвертого століття нашої ери, коли язичницькі релігії були заборонені, на місці храму побудували християнську церкву. Однак і вона через деякий час лежала в руїнах. Навряд чи б ми щось знали про місце колишньої грецької слави, якби не титанічна праця англійського археолога Джона Вуда.

У 1869 році йому вдалося знайти сліди цього чуда світу. Незважаючи на безліч проблем і болотисту місцевість на території розкопок, Вуду вдалося знайти останки колись величної споруди.

Храм Артеміди Ефеської сьогодні

До сих пір це місце в Туреччині приваблює безліч туристів, охочих подивитися на місцезнаходження одного з семи чудес світу. Втрачене диво – ось так поетично назве гід те, що ви побачите на місці колись величного храму Артеміди Ефеської. Видовище, скоріше, жалюгідне – від руїн майже нічого не залишилося, крім відновленої з уламків однієї колони, яка гордо стоїть на місці Храму.

25.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. 
На головну сторінку