Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1009 від 01.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як визначити пальмову олію в молочних продуктах

Пальмову олію отримують з плодів і листя олійної пальми. Продукт надзвичайно дешевий, але, як вважають дієтологи, досить небезпечний для організму людини. В силу високої температури плавлення (38-40 °C), пальмовий жир при вживанні всередину не засвоюється повністю. Він перетворюється на щось на зразок пластиліну і накопичується на стінках судин, провокуючи атеросклероз, порушення в обміні речовин і онкологію.

Рослинний жир суттєво здешевлює собівартість продукту, дозволяючи виробнику заробити більше. Олію широко використовують при виготовленні молочних продуктів і в кондитерському виробництві.

Сир і сметана

Молочні жири плавляться вже при температурі 28-32 °C. Саме тому в роті і на язику залишається відчуття жирної плівки, якщо з’їсти ложку сиру або сметани з додаванням тугоплавкої пальмової олії. Якщо при кімнатній температурі залишити сир на тарілці і він покриється жовтою скоринкою, але при цьому не змінить ані смак, ані запах, то, найімовірніше, він пальмовий. Натуральний почне киснути.

Морозиво

Заради експерименту можна піти на жертви і залишити морозиво просто лежати на тарілці. Натуральний продукт стане м’яким, зберігаючи форму, розтане. А ось рослинний буде довго танути, а потім перетвориться на напівпрозору рідину.

Твердий сир

Твердий сир з додаванням рослинного жиру легко визначити по характерному мильному присмаку. Якщо шматочок надто пружний, гумовий при розжовуванні або, навпаки, кришиться при нарізці (пармезан виключаємо з підозрюваних), то пальмової олії йому не вдалося уникнути. На відкритому повітрі підробка швидко обвітрюється і тріскається.

Якщо шматочок підставити під сонячні промені, то через кілька хвилин він стане м’яким, втратить пружність. Фальсифікований ж, навпаки, стане більш щільним, а на його поверхні проступлять краплі олії.

Вершкове масло

Як і у випадку з сиром, підроблене масло буде грузнути на зубах, залишаючи на язику жирний наліт. Справжнє м’яко розтане. При кімнатній температурі натуральне масло розм’якне, масло з додаванням рослинного жиру залишиться твердим.

Спробуйте кинути шматочок вершкового масла на теплу сковороду: натуральне розтане, а на поверхні залишаться білі плівки і пластівці. Рослинна при плавленні перетвориться на однорідну рідину.

Наостанок хочеться порадити: уважно читайте етикетку. Написи «сирний продукт», «сирок», «сгущеночка», «сметанка» вже повинні насторожити, як і ціна: натуральний і якісний товар не може коштувати занадто дешево. Таку продукцію краще обходити стороною. Позначення ГОСТ, вказане на упаковці, в 95?% випадків гарантує відсутність небажаних добавок.

01.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2021p. 
На головну сторінку