![]() |
№1010 від 08.04.2021p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Згідно з дослідженням, проведеним дослідниками Каліфорнійського університету в Ірвіні, короткострокове втручання у щоденне споживання клітковини може значно змінити мікробіом кишківника і споживання поживних речовин. Дослідження було нещодавно опубліковане Американським товариством мікробіології.
Зараз звичайна людина у Північній Америці споживає менше 50 відсотків від рекомендованого рівня харчових волокон через зниження споживання рослинної їжі, оскільки оброблені харчові продукти стали більш поширеними. Дієта зі зниженим вмістом клітковини викликає занепокоєння у медичних працівників, оскільки низьке споживання харчових волокон може бути пов’язане з такими захворюваннями, як діабет II типу і рак товстої кишки.
Нові дослідження почали демонструвати, як мікробні зміни кишківника можуть побічно впливати на здоров’я людини.
«Нестача клітковини у промислово розвинених країнах призводить до виснаження наших кишкових мікробів з серйозними наслідками для здоров’я, які можуть бути пов’язані зі збільшенням захворюваності на колоректальний рак, аутоімунні захворювання і навіть зниженням ефективності вакцини та реакції на імунотерапію раку», – сказала Катрін Уайтсон, ад’юнкт-професорка молекулярної біології та біохімії, яка є співкерівником ініціативи UCI Microbiome Initiative.
Після втручання дослідники порівняли загальний бактеріальний склад за допомогою секвенування ДНК і виміряли вироблення коротколанцюгових жирних кислот за допомогою газової хроматографії. Дослідники виявили, що двотижневе втручання значно змінило індивідуальний склад мікрофлори кишківника, включаючи збільшення чисельності Bifidobacterium.
08.04.2021 |
Рівне-Ракурс №1010 від 08.04.2021p. На головну сторінку |