Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1012 від 22.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як за кольором листя розсади томатів визначити яких мікро- і макроелементів їй не вистачає

Як за кольором листя розсади томатів визначити яких мікро- і макроелементів їй не вистачає

Розвиток здорової кремезної розсади неможливий без належного підживлення поживними речовинами, важливими мікро – і макроелементами. Частина з них вже закладена в посадковому субстраті, інше вносимо з підгодівлею, починаючи не раніше, ніж через 1,5 тижні після виконання пікіровки.

Сита рослина, яка не жирує, повинна мати соковите зелене листя з хорошим тургором, розвинену кореневу систему і відрізнятися кремезністю. Але далеко не завжди так відбувається, часто розсада виглядає блідо або в її забарвленні переважають ті чи інші колірні відтінки.

Брак азоту

Основним макроелементом, що відповідає за нарощування зеленої маси, є азот. У сухій вазі молодих рослин його частка досягає значних 4?%. Концентрується він перш за все в амінокислотах, білках і ферментах хлорофілу.

Азотне голодування проявляється в основному відставанням у розвитку. Нерідко нижнє листя стає бліде, а якщо процес знаходиться в запущеній стадії – жовтіє і поступово відмирає.

Найбільш доступною підгодівлею в цьому випадку є сечовина або карбамід. Важливо внести добриво строго по інструкції, щоб не допустити його надлишку. На останній стан часто вказує кучерявість розсадних верхівок.

Недолік фосфору

Даний макроелемент необхідний рослинам для формування ферментів, білків і нуклеїнових кислот. Він грає ключову роль в зростанні і гармонійному розвитку кореневої системи, підвищує стресостійкість до несприятливих умов вирощування, пізніше стимулює цвітіння і формування зав’язей.

Крім уповільнення зростання, яке можна списати на багато причин, фосфорне голодування призводить до появи блакитних, фіолетових і червоно-фіолетових відтінків на стеблах і листках. Самі вони при цьому можуть залишатися насичено зеленими.

Неприродний колір виразніше за все проявляється на тильній стороні листя. Пізніше гостра нестача фосфору може привести до їх скручування і опадання.

Внесення фосфорної підгодівлі не завжди вирішує проблему. Мало того, що добриво починає діяти поступово, з деякою затримкою, так часом засвоєнню фосфору з нього заважають несприятливі супутні фактори – низька температура ґрунту на рівні +15 C і нижче і його надмірна зволоженість.

Калійне голодування

Калій бере активну участь в регулюванні процесів фотосинтезу, як і фосфор, підвищує стійкість рослин до стресових ситуацій, сприяє накопиченню моносахаридів.

Особливо цього макроелементу потребує молода розсада, що розвивається з сходів, що недавно з’явилися. При його нестачі листочки починають жовтіти у напрямку від країв. Пожовтіння змінюється побурінням і всиханням частин листових пластин. На їх поверхні також можуть бути присутніми характерні бурі цяточки. Тургор листя втрачає пружність, в результаті чого воно поступово в’яне.

Компенсувати недолік калію можна за допомогою періодичних поливів зольним настоєм.

Дефіцит мікроелементів

Кальцій, залізо, бор, магній, сірка, цинк, марганець, мідь – ці та інші мікроелементи відіграють в житті рослин не менш важливу роль, ніж перераховані вище макроелементи:

• Брак заліза викликає побіління листя і хлороз.

• Відсутність належної кількості бору негативно позначається на розвитку верхівкових пагонів, гальмує ріст рослин в цілому.

• Недолік марганцю також може призводити до схожого хлорозу, тільки жилки листя при цьому залишаться зеленими.

• Знижений вміст сірки викличе стан, який багато в чому нагадує азотне голодування, тільки першими жовтіти почнуть не нижні, а, навпаки, верхні листки.

Що робити?

1. Оскільки томат – досить посухостійка рослина, при появі плям, точок на листках, зміні їх кольору насамперед стримайте полив.

2. Усуньте недолік повітря в прикореневій зоні, виконавши поверхневе розпушування. Так ви зможете виключити розвиток оедеми – поширеного неінфекційного захворювання.

3. Розкисліть трохи ґрунт шляхом внесення в нього крейди, доломітового борошна або деревної золи.

4. Слідкуйте, щоб не було сильних протягів і температурних коливань.

5. Відрегулюйте освітленість – використовуйте світле підвіконня, при необхідності застосуйте штучне досвічення фітолампами.

У більшості випадків при усуненні зовнішніх негативних факторів, що перешкоджають засвоєнню мікро- і макроелементів з ґрунту, розсада досить швидко виправляється без будь-яких додаткових підгодівель.

22.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 22.04.2021p. 
На головну сторінку