Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1012 від 23.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

САМОГОН В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Спочатку раджу подбати про чистоту використовуються ємностей. Тару потрібно дезінфікувати промити гарячою водою і насухо витерти чистою тканиною. Чим чистіше бутлі і каструлі, тим вище якість. Багато початківці самогонники роблять помилку, нехтуючи стерильністю, а потім скаржаться на сторонній запах або присмак.

Перш за все треба Самогонні апарати.

Як приклад наведу точну кількість інгредієнтів, які потрібні для приготування трохи більше 5-ти літрів сорокаградусного самогону за класичною технологією:

* Цукор-6-8 кг або Декстроза

* Вода (бутильована) – 20 - 24 літри;

* Дріжджі спиртові

Рецепт браги з цукру

1. Розрахунок пропорцій. Спочатку визначимося з кількістю самогону, який потрібен на виході. У домашніх умовах з 1 кг цукру виходить 1,1-1,2 літра самогонки міцністю 40 градусів. Але при розрахунках раджу збільшувати кількість інгредієнтів на 10-15%, так як в силу різних причин (температури, якості сировини, неправильної перегонки) реальний вихід завжди менше теоретичного саме на цю величину. На 1 кг цукру додають: 4 літри води (плюс ще 0,5 літра, якщо робиться інвертування) і 100 грам пресованих дріжджів або 20 грам сухих.

2. Інвертування цукру. Під досить складною назвою розуміється приготування звичайного цукрового сиропу з лимонною кислотою. Справа в тому, що під час бродіння дріжджі спочатку розщеплюють цукор на прості моносахариди – глюкозу з фруктозою, і тільки потім переробляють ці речовини в спирт. Нагрівання також вбиває патогенні мікроорганізми на поверхні цукру, які чекають більш сприятливих умов для розмноження (температури і вологості). Активізація шкідливих мікробів в Бразі небажана, оскільки може негативно відбитися на запаху.

Самогон з інвертованого цукру бродить швидше і краще на смак. Хоча етап інвертування вважається необов'язковим, а в більшості рецептів пропонується лише розчинити цукор в теплій воді, раджу все-таки варити сироп.

Щоб інвертувати цукор для браги, потрібно зробити наступне:

1. Нагріти 3 літри води до температури 70-80°C у великій каструлі.

2. Всипати цукор (6 кг) і повільно перемішувати до утворення однорідної маси.

3. Довести сироп до кипіння, проварити 10 хвилин, знімаючи піну з поверхні.

4. Дуже повільно (з'явиться багато піни) всипати лимонну кислоту (25 грам), зменшити вогонь на плиті до мінімуму.

3. Підготовка води. Дуже важливий етап, в ході якого багато в чому формується смак готового продукту. Вода для браги повинна відповідати гігієнічним нормам, не мати ні кольору, ні смаку, ні запаху.Краще купити в магазині бутильовану воду. Або-водопровідну воду, перед приготуванням цукрового самогону рекомендую 1-2 дня відстоювати. Завдяки цьому знижується жорсткість, а шкідливі домішки осідають на дні. Після відстоювання злийте воду з осаду через тоненьку трубочку.

Увага! Воду для самогону не можна кип'ятити або дистилювати, оскільки це призведе до втрати кисню, потрібного дріжджів для бродіння.

4. Змішування інгредієнтів. Сироп, приготований на 2-му етапі, перелити в ємність для бродіння, додати холодну воду (24 літри). Якщо використовується не інвертований цукор, розчинити його в теплій воді, інтенсивно перемішуючи. В обох випадках оптимальна температура готової суміші-27-30°C. ємність не можна заповнювати більш ніж на ? обсягу, інакше під час активного піноутворення бражка може перелитися через краї і доведеться збирати продукт зі специфічним запахом по підлозі.

5. Внесення дріжджів. Перед внесенням в сусло сухі дріжджі потребують попередньої активізації. Для цього досить чітко слідувати інструкції на пакетику. У більшості випадків кип'ячену воду охолоджують до 32-36°C, всипають потрібну кількість сухих дріжджів, накривають кришкою, а саму ємність огортають щільною тканиною або ставлять в тепле місце для підтримки стабільної температури. Через 20-40 хвилин на поверхні з'явиться рівномірна пінна шапка. Це означає, що розведені сухі дріжджі можна додавати в сусло.

6. Бродіння. На бутель з Брагою встановити гідрозатвор і перенести в приміщення зі стабільною температурою 26-31°C (дуже важливо для нормального розвитку дріжджів). Брага на інвертованому цукрі відрізняється приємним карамельним запахом, який не псує повітря. Для підтримки температурного режиму ємність накрити ковдрами або шубами, утеплити будівельними термоізоляційними матеріалами або ж встановити Акваріумні нагрівачі з системою терморегуляції. Бродіння триває від 3-х до 10-ти днів (зазвичай 4-7). Кожні 12-16 годин рекомендую збовтувати брагу протягом 45-60 секунд, не знімаючи гідрозатвори. Завдяки збовтування випаруються надлишки вуглекислого газу, які заважають нормальній роботі дріжджів.

Ознаки готовності цукрової браги до перегонки:

* гіркий смак (весь цукор перероблений дріжджами в спирт);

* припинилося виділення вуглекислого газу (гідрозатвор не булькає);

* верхні шари браги освітлилися, а на дні з'явився осад;

* припинилося шипіння;

* відчувається спиртовий запах;

* піднесений до Бразі сірник продовжує горіти.

Використовуйте ознаки комплексно, потрібно щоб одночасно з'явилося хоча б 2-3, в іншому випадку легко припуститися помилки. Наприклад, надлишок цукру призводить до того, що дріжджі гинуть раніше, ніж встигають все переробити. Більшість дріжджових грибків» засипають " при концентрації спирту вище 12%, тому навіть готова брага залишиться солодкою.

7. Дегазація і освітлення. Виготовлення правильного самогону немислимо без даного етапу. Прийшов час зняти цукрову брагу з дріжджового осаду, перелив у велику каструлю через трубочку, потім нагріти до 50°C. висока температура вбиває залишки дріжджів і сприяє виділенню з рідини вуглекислого газу. Дегазовану брагу перелити назад в бутель і освітлити бентонітом

Увага! При виборі білої глини стежте, щоб в складі не було ароматичних добавок, які безповоротно зіпсують домашній самогон. Також перед висвітленням бродіння повинно повністю закінчитися, інакше метод не спрацює.

Для освітлення 20 літрів браги потрібно 2-3 столові ложки бентоніту розчинити в 250 мл теплої води. Потім перемішати і почекати, поки глина не перетвориться в густу масу, що нагадує жирну сметану. На це йде 10-15 хвилин.

Бентоніт додати в брагу, щільно закрити ємність і протягом декількох хвилин інтенсивно збовтувати. Далі брагу залишити в спокої на 15-30 годин, після чого можна приступати до перегонки.

Осад не можна виливати в каналізацію, там можуть з'явитися цементні пробки, які потім складно ліквідувати.

Застосування бентоніту прибирає сторонні домішки, що не випали в осад під час бродіння. В результаті у браги пропадає неприємний дріжджовий запах, а вигнаний самогон чистити набагато простіше, оскільки глина видаляє більшість шкідливих речовин.

Як гнати самогон

8. Перша перегонка. Освітлену бентонітом брагу злити з осаду в перегінний куб.мета першої дистиляції – відокремити спирт від інших речовин. Багато початківці і ледачі самогонники на цьому зупиняються, так ніколи і не спробувавши смак справжнього домашнього самогону, зробленого за всіма правилами.

Перегонка виконується на повільному вогні. Пропоную відразу ж ділити вихід на фракції: «голови», «тіло» і «хвости». Перші 50 мл в розрахунку на 1 кг цукру зібрати в окрему ємність. Згідно з нашими пропорціями це 300 мл «первака» – головної фракції, яку можна використовувати лише для технічних потреб, через шкідливі домішки цей дистилят небезпечний для здоров'я.

Потім відібрати "тіло" -корисну середню фракцію, звану спиртом-сирцем. Відбір припинити, коли фортеця дистиляту (в струмені) впаде нижче 40 градусів. Краще визначати міцність ареометром (обов'язково при температурі 20°C), але можна скористатися і народним методом – поки дистилят горить в ложці, продовжувати відбір. Останніми в окрему ємність зібрати» хвости " – третю фракцію, що містить багато сивушних масел. Цей дистилят можна влити в наступну брагу (після зняття з осаду) для підвищення фортеці або зовсім не збирати, вимкнувши самогонний апарат після збору «тіла».

9. Очищення. Перед Другою перегонкою Середня фракція (спирт-сирець) потребує додаткового очищення від шкідливих домішок. Єдиного загальновизнаного методу не існує, можна використовувати будь-який. Натуральною і екологічно чистою вважається очищення цукрового самогону кокосовим або БАУ-ЛВ вугіллям, фільтр знезолений.

10. Друга перегонка. Розбавлений (спочатку воду заливаємо) спирт-сирець залити в перегінний куб, почати дистиляцію на мінімальному вогні. Як і в перший раз, особливо якщо варите самогон для себе, відсікати «голови» – перші 50 мл на кожен кілограм доданого цукру. Відразу після відбору першої (головної) фракції бажано замінити сухопарник, якщо модуль передбачений конструкцією самогонного апарату. Далі, поки фортеця в струмені не впаде нижче 40 градусів, відбирати основний продукт

11. Розведення і відстоювання. На останньому етапі домашній самогон розбавити водою до бажаної фортеці (зазвичай 40-45%). Щоб смак напою став більш м'яким і збалансованим, розлити готовий продукт в пляшки, закрити пробками, дати настоятися 3-4 дні в прохолодному темному місці. Цього часу достатньо для закінчення хімічних реакцій, які відбуваються при змішуванні рідин.

Після цього додають тріску дубову "Преміум", ароматизатори, вади "ETOL", набори трав і спецій з різними смаками.

12. Невеликі дози будь-якого алкоголю надають заспокійливу і судинорозширювальну дію на організм. Це і є користь самогону: він дозволяє організму мобілізуватися і адекватно відреагувати на стрес, наприклад, застуду або підвищену стомленість.

Є й інші аргументи, щоб вживати не магазинний, а саме домашній алкоголь:

1.У магазинах можна нарватися на неякісне спиртне.

2.Вдома можна отримати продукт, який набагато чистіше.

3.Виробничий процес повністю під контролем.

4.Вартість самогону виходить значно нижче навіть при багаторазовій його перегонці і відсікання «голів» і «хвостів».

23.04.2021




Warning: require_once(/home/rakursrovnoua/public_html): Failed to open stream: No such file or directory in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php on line 10

Fatal error: Uncaught Error: Failed opening required '' (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php80/root/usr/share/pear') in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php:10 Stack trace: #0 /home/rakursrovnoua/public_html/info.php(316): include() #1 {main} thrown in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php on line 10