Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1013 від 30.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Декілька причин, чому не можна зривати листя з ріпчастої цибулі

Декілька причин, чому не можна зривати листя з ріпчастої цибулі

Ті, хто люблять цибулю, знають напевно, що грядки з цибулею на перо і з цибулею на ріпку мають бути різними. Тому що вони і підгодівлі повинні отримувати різні, і на грядці на зелень не можна використовувати пестициди. Тобто продукція повинна бути екологічно чистою. Там же, де росте цибуля на ріпку, можна проводити обприскування. Головне – припинити його за 30 днів до збору врожаю.

Але це не єдина причина, чому не можна використовувати грядку для отримання ріпки під зрізання зелені. Є ще три причини цього не робити:

1. Обірвавши пір’я, ви отримаєте цибулини набагато меншого розміру, ніж хотіли б. Обриваючи перо, ви позбавляєте певну лусочку живлення, і вона або не росте зовсім, або висихає. У результаті – урожай дрібних цибулин.

2. Опинившись під зрізанням, цибуля буде гнати більше зелені, відриваючи живлення від наливу головки. Значить, і цибуля буде значно дрібнішою.

3. Обірвавши перо, ми отримаємо отвори до самої голівки. В них може проникати поливна або дощова вода і викликати загнивання цибулини. Цибулинки, що вижили, будуть дрібними і м’якими. Урожай буде погано зберігатися.

А що робити, якщо грядка всього одна? Тут треба знати, які пір’їни найбезпечніше зрізати. Зазвичай, це периферійні. Центральні чіпати не можна. Але на початку літа рвати зелень з цибулі на ріпку взагалі не можна. Зате, коли наближається урожай, то все більше пера можна відправити на кухню.

Так що головне – дотримуватися часу і правила збору пера, тож проблем із цибулею у вас не буде.

Якщо хочете зробити другу грядку під зелень, тоді садіть цибулю загущеним способом – для зелені це допустимо. Частіше підгодовуйте її аміачною селітрою або сечовиною. Коли рослини виростуть до першого зрізання, замість неї можна провести проріджування рослин, залишивши їх на відстані 5 см у ряду. Міжряддя мають бути не менше 15-20 см.

Прискорити отримання раннього врожаю можна за допомогою укривного матеріалу – спанбонду або плівки.

30.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2021p. 
На головну сторінку