Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1013 від 30.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Способи знезараження сіянки цибулі перед висадкою на грядку

Найпростіше у вирощуванні рослини – це цибуля-сіянка. Варто посадити в ґрунт головки будь-якого розміру, як через кілька днів з’явиться зелене пір’я, яке можна зривати і вживати в їжу. А до кінця сезону дрібна головка перетвориться на велику цибулину.

На перо вирощувати цибулю-сіянку можна навіть на підвіконні, але якщо до осені хочеться отримати великі плоди, то висаджувати культуру слід у відкритий ґрунт. Щоб рослина виросла здоровою, не почала гнити і покриватися цвіллю, посадковий матеріал потрібно підготувати і знезаразити.

Як перед посадкою знезаразити цибулю-сіянку

1. Набрати в чисту ємність 1,5 літра теплої води, додати 5 чайних ложок харчової соди, розмішати. Після того як сода розчиниться, посадковий матеріал опустити до складу на пару годин. Після промити проточною водою і висушити, можна відразу посадити.

2. У керамічну або скляну тару налити 2 літри води, додати 0,5 чайної ложки перманганату калію, помішувати до повного розчинення марганцю. Розчин прийме насичений рожевий колір, після чого в нього помістити цибулини на пів години.

3. Нагріти 2 літри води до температури 40-42 градуси, додати третину 1 чайної ложки аміачної селітри. Опустити в розчин цибулини на 20 хвилин.

4. Змішати 0,5 склянки сухої деревної золи і стільки ж тютюнового пилу. Залити 2 літри води, залишити на 2 години настоятися, а після опустити в засіб цибулю-сіянку на 3-4 години.

5. Розвести в 1,5 літрах теплої води 3 чайні ложки березового дьогтю, опустити цибулинки на 4 години.

Крім знезараження головки також потрібно підготувати до посадки. Це бажано зробити до дезінфекції, щоб потім відразу висадити на грядку, але можна зробити і після протруювання.

Як підготувати цибулю-сіянку до посадки

1. Перебрати, видаливши м’які, сухі або підгниваючі екземпляри.

2. Прогріти протягом 7-10 годин, помістивши біля опалювального приладу.

3. Прибрати зайве лушпиння, яке відстає від поверхні саме. Цілеспрямовано з силою віддирати його не слід.

4. Зрізати хвостики, якщо вони надмірно довгі.

5. Замочити в стимуляторі коренеутворення за годину до посадки.

Висаджувати цибулю у відкритий ґрунт слід, коли температура повітря перевищить позначку 0 градусів в нічний час. Чим буде тепліше, тим швидше рослина буде розвиватися.

30.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2021p. 
На головну сторінку