Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №288 від 19.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Красиві ноги без варикозу

Розширення вен на ногах є хворобою цивілізованого способу життя. Ми багато годин проводимо майже без руху, ходимо на високих підборах, забагато їмо, отож організм і починає страйкувати. За світовою статистикою, жінки потерпають від цієї хвороби утричі частіше від чоловіків, а переймаються нею, мабуть, сильніше у разів десять. Та найстрашнішим є не вимушене прощання з улюбленою міні-спідничкою, а те, що варикозне розширення вен є доволі грізною хворобою.

Варикоз небезпечний також своїми ускладненнями. Як правило, це трофічні виразки, гострий тромбофлебіт, кровотеча з варикозних вузлів, дерматит, екзема. Одним з найнебезпечніших ускладнень є тромбоемболія легеневих артерій.

Прості правила антиварикозного етикету

Якщо ви проводите багато часу вдома, привчіть себе протягом дня стоячу домашню роботу чергувати з сидячими паузами. Захотілося прилягти – покладіть подушку не під голову, а під ноги. Просто? Далі буде ще простіше. Якщо на робочому місці ви багато сидите чи стоїте – підніміться сходами на кілька поверхів, так ви знімете напругу з вен. Кілька разів на день не полінуйтеся виконати комплекс простих вправ – покачайтеся з пальчиків на п’ятки і навпаки. Або просто підніміться на пальчики. Сидячи на кріслі, можна витягнути ступні, покрутити або написати ними в повітрі своє ім’я.

Пийте багато води, бажано до двох літрів на день. Надавайте перевагу м’якому взуттю з каблуком не вищим 5-6 см. Менше засмагайте (в тому числі і в солярії). Намагайтеся не носити одягу, який обмежує рухи в плечах і стегнах. Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі, заняття такими видами спорту, як плавання, їзда на велосипеді. Не приймайте гарячі ванни, не відвідуйте сауну, лазню, уникайте гарячих обгортань у салоні краси. Частіше приймайте контрастний душ, обтирайте ноги водою кімнатної температури. Прийшовши з роботи, налийте у ванну по кісточки прохолодної води і зробіть 200-300 кроків – це корисно і дуже приємно.

Варто застосовувати лікувальні компресійні колготи або панчохи (особливо при заняттях спортом, а також під час вагітності і у післяпологовий період). Пам’ятайте тільки, що їх підбирають відповідно до рекомендацій лікаря.

19.04.2007



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2007p. 
На головну сторінку