№1016 від 20.05.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Фахівці радять їсти листові овочі кожен день, додаючи їх в смузі або салати.
Фахівці вивчили дані більш ніж 50 тисяч осіб, які брали участь у 23-річному данському дослідженні здоров’я, харчування і раку. Вони виявили, що у людей, які регулярно їли листові овочі, систолічний артеріальний тиск знижувався приблизно на 2,5 міліметра ртутного стовпа (високий тиск – один з основних факторів ризику розвитку хвороб серця).
«Найбільше зниження ризику (26?%) було пов’язане із захворюванням периферичних артерій – хворобою серця, яка характеризується звуженням кровоносних судин ніг. Однак також ми виявили, що у людей, які вживали листові овочі, більш низький ризик розвитку серцевих нападів, інсультів і серцевої недостатності», – каже доктор Кетрін Бондонно, провідний автор дослідження.
Також результати дослідження показали, що для зниження ризику не потрібно їсти забагато листових овочів, достатньо однієї чашки в день (чашка приблизно дорівнює кількості овочів, які ви можете взяти в одну долоню).
Дослідники радять додавати листові овочі, наприклад, шпинат, в смузі або салати. Так найпростіше вживати його кожен день. Однак не варто робити з листових овочів сік, оскільки приготування соку позбавляє овочі більшої частини корисних речовин.
20.05.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 20.05.2021p. На головну сторінку |