Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ці косметичні проблеми можуть виявитися ознакою якоїсь недуги

Ці косметичні проблеми можуть виявитися ознакою якоїсь недуги

Деякі хвороби можна виявити за косметичними проблемами.

Не варто нервувати, якщо косметолог задає вам, на перший погляд, схожі питання. Уточнює, які нові косметичні засоби ви пробували останнім часом, коли востаннє відвідували солярій або скільки чашок кави випиваєте протягом дня. Це не цікавість і не занудство. Швидше за все, фахівця щось насторожило. Деякі «маленькі» проблеми для уважного фахівця можуть стати серйозним сигналом. «Упіймані» на початковій стадії порушення у роботі організму виправляються набагато легше, ніж застарілі збої. Іноді саме косметолог першим звертає увагу на вершину айсберга і рятує здоров’я, а іноді й життя свого пацієнта. На що найчастіше звертають увагу лікарі?

Почервоніння очей

Якщо ви не виспалися, довго сиділи за комп’ютером, вирішили протестувати на собі засіб для росту вій – тимчасове почервоніння очей справа поправна. Достатньо усунути причину і проблема мине. Інша справа, якщо пошкодження капілярів відбувається без зовнішніх причин. Це може бути сигналом того, що внутрішньочерепний тиск не у нормі, виникли неврологічні проблеми або треба звернутися по допомогу до флеболога.

Жовтий відтінок шкіри

Це може бути вроджена особливість, наприклад, якщо такий колір характерний для більшості родичів. Він може виявитися посттравматичною реакцією на деякі види пілінгу. Особливо, якщо, не дивлячись на застереження лікарів, ситуацію погіршили візитом у солярій. Але, якщо шкіра пожовкла без зрозумілих причин, необхідно перевірити печінку, виключити можливість розвитку гепатиту.

Надмірна жирність шкіри, активне саловиділення

Якщо це реакція на неправильно підібраний косметичний догляд або шкідливі харчові звички (жирне – солоне – гостре плюс алкоголь), то прибираємо причину і... Ну, ви усе знаєте. А якщо шкіра почала так поводитись «ні з того, ні з сього» – терміново перевіряємо щитоподібну залозу і здаємо аналіз на цукор. Надмірне саловиділення може виявитися першим помітним симптомом цукрового діабету або вказати на збій у роботі щитоподібної залози.

Набряки і грижі під очима

Звичайно, це можуть бути вікові зміни, індивідуальні особливості будови обличчя. Але перед тим, як боротися з цим естетичним недоліком, варто переконатися у тому, що нирки працюють справно.

Акне

Для кваліфікованого дерматолога акне – серйозний привід допомогти пацієнтові і звернути увагу на більш глибокі проблеми. Дуже рідко акне (не плутати з вульгарними прищами) виникає тільки через зовнішні причини. Зазвичай це сигнал SOS, який організм надсилає, коли вже потерпає через справжнє лихо. За розташуванням акне можна з великою часткою ймовірності сказати про те, де і які порушення відбулися. Якщо проблема локалізувалася на лобі – привід перевірити шлунок. У районі носо-губного трикутника – у зоні підвищеної уваги гінекологія. У області нижньої щелепи – варто переконатися у справності імунної системи. Близько до скронь – чи усе гаразд з нирками?

Запалення на шкірі

Причини можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. Перед проведенням будь-яких маніпуляцій (чисток, доглядів, апаратних або ін’єкційних процедур) лікар обов’язково зробить зішкріб і відправить матеріал на аналіз. Причиною шкірних запалень можуть виявитися різні внутрішні інфекції або, наприклад, молочниця. Тож не дивуйтеся, якщо лікар-дерматолог, замість того, щоб призначити вам чарівний крем або бадьоро почати чистку обличчя, делікатно поцікавиться, чи не помічали ви якихось підозрілих виділень, чи не турбує свербіж у інтимній зоні. Запалення на підборідді і раптом такі питання. Подумайте, який зв’язок? Виявляється – прямий. Для гарного лікаря важливо не просто призначити курс косметичних процедур, дуже важливо зберегти і примножити красу та здоров’я кожного, хто до нього звернувся.

27.05.2021



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2021p. 
На головну сторінку