Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Міфи про цукор, які можуть нашкодити вашому здоров’ю

Міфи про цукор, які можуть нашкодити вашому здоров’ю

Цукор – один з тих продуктів, споживання якого потрібно контролювати, якщо ви дійсно дбаєте про своє здоров’я. Але інформації про шкоду і користь цукру настільки багато, і вона настільки суперечлива, що дуже легко заплутатися. Ми спробували зібрати найпоширеніші – і найшкідливіші – міфи про цукор.

Цукор – це отрута

Дослідники і лікарі досі не готові визнати цукор однозначно шкідливим продуктом. Так, Маріо Нестле, професор харчування з Нью-Йоркського університету, нагадує у статті, опублікованій у виданні JAMA Medicine, що цукор буде не лише безпечним, але й корисним для вашого здоров’я – якщо, зрозуміло, не перевищувати рекомендовану норму. Нагадаємо, вона становить 12,5 чайних ложок на день, причому сюди необхідно зарахувати і весь доданий цукор.

Цукор робить нас хворими

Так, надмірне захоплення цукром може істотно підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, порушити нормальну роботу ендокринної системи і спровокувати розвиток діабету та навіть депресії. Але якщо ви контролюєте кількість цукру у раціоні, то, швидше за все, вам нема про що турбуватися.

Цукор краще замінити на підсолоджувачі і замінники

Це найгірша ідея, яка лише може виникнути у вашій голові: численні дослідження підтвердили прямий зв’язок між постійним вживанням хімічних підсолоджувачів – таких, як аспартам, сахарин і сукралоза – і підвищеним ризиком розвитку раку. Крім того, регулярне споживання цих та інших підсолоджувачів погано позначається на здоров’ї серця, судин і шлунково-кишкового тракту.

Відмова від цукру допомагає схуднути

На жаль, і це є лише міфом. Схуднути допомагає скорочення споживаних калорій і збільшення фізичної активності, а ось повна відмова від цукру, навпаки, може ввести організм у стан стресу і призвести до порушення обміну речовин. І появи зайвих кілограмів.

У натуральних соках немає небезпечного цукру

Навіть натуральні свіжовичавлені соки – це справжня цукрова бомба. І той факт, що фрукти містять фруктозу, а не глюкозу, нічого не змінює – і та, і інша переробляються одним метаболічним шляхом. Нагадуємо, минулорічне дослідження підтвердило: лише дві склянки соку на день збільшують ризик розвитку захворювань серця на 25?%.

27.05.2021



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2021p. 
На головну сторінку