Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1017 від 27.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Вакцинація освітян: що потрібно знати?

Вакцинація освітян: що потрібно знати?

Вакцинація освітян від коронавірусу – один із пріоритетних напрямків боротьби з пандемією. Адже вчителі й вихователі щодня тісно спілкуються із великою кількістю людей, ризикуючи підхопити і розповсюдити хворобу. Щоб процес навчання був безпечним, педагогів необхідно щепити якнайшвидше – до 1 вересня. Це захистить здоров’я як учителів, так і учнів чи студентів. Детально про вакцинацію освітян дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Кого вакцинують?

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, щепитися від COVID-19 зможуть працівники усіх закладів освіти, незалежно від рівня чи типу підпорядкування. Це можуть бути співробітники дитячих садочків, загальноосвітніх шкіл, творчих і спортивних гуртків, коледжів та академій, університетів тощо.

«Захист освітян від COVID-19 є одним із пріоритетів. Адже вчителі та викладачі постійно контактують з великою кількістю учнів та наражаються на небезпеку захворіти на коронавірусну хворобу. Саме тому вони визначені Дорожньою картою серед пріоритетних груп вакцинації від COVID-19», – прокоментував Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Варто зауважити, що вакцинація від коронавірусу добровільна і безоплатна. Ніхто не може змусити вчителів робити щеплення, однак МОЗ наголошує, що саме вакцинація є єдиним надійним способом захиститись від коронавірусу чи важкого перебігу хвороби.

Яку вакцину використовуватимуть?

Як зазначають у МОЗ, для щеплення освітян від COVID-19 використовуватимуть вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Україна отримала 122 850 доз цієї вакцини 18 травня в рамках глобальної ініціативи COVAX. Для педагогів медики зарезервували 378 тисяч доз Comirnaty. Цієї вакцини вистачить, щоб двічі щепити 189 тисяч працівників сфери освіти.

Решту освітян, за словами представників МОЗ, будуть щеплювати іншою вакциною, яка надійде в Україну.

Варто зауважити, що частина педагогів уже отримали щеплення від COVID-19 китайською вакциною CoronaVac. Йдеться про працівників освітніх закладів, які залучені до проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Як записатись?

Міністерство охорони здоров’я розробило спеціальний алгоритм для запису освітян на вакцинацію. Він має певні відмінності, залежно від типу закладу, однак перший крок всюди однаковий. Найперше працівник освітнього закладу повинен заявити про своє бажання керівництву. Саме керівники шкіл, садків, училищ чи університетів формують списки охочих вакцинуватись.

Далі керівники закладів передають списки відповідним відділам освіти. Із садочків, шкіл і позашкільних освітніх закладів – до місцевих управлінь освіти, а вони – до обласних. Із профтех чи фахових закладів – одразу до обласних управлінь освіти.

Далі управління освіти і науки обласних держадміністрацій передають списки охочих вакцинуватись до департаменту охорони здоров’я цих ОДА. Одразу до обласного департаменту охорони здоров’я звертаються керівники вишів.

У кожній області є регіональний координатор з вакцинації, який займатиметься організацією щеплення освітян.

Важливо зазначити, що педагоги можуть додати себе до списку до приїзду бригади вакцинації. У такому разі керівник закладу повинен передати уточнені списки таким самим шляхом. Якщо ж хтось із освітян виявив бажання вакцинуватись після першого приїзду мобільної бригади, то може домовитись про це індивідуально з регіональним координатором з вакцинації.

Коли розпочинається вакцинація?

Вакцинація частини освітян уже розпочалася. Вчителі, які працюватимуть на ЗНО, уже отримали перші щеплення від COVID-19. А масштабна кампанія з вакцинації працівників освіти очікується вже з 24 травня.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ, вакцинація освітян відбуватиметься мобільними бригадами з імунізації, які приїжджатимуть у кожен освітній заклад. Конкретну дату і час вакцинації повідомлятимуть регіональні координатори керівникам цих закладів. Тож вакцинація відбуватиметься організовано і в один час.

Лікарі наголошують, що надзвичайно важливо захистити вчителів від коронавірусу. За словами голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотти Сильвандер, «вакцинація вчителів – ключовий момент у забезпеченні якості та безперервності навчання під час пандемії». Тож у разі будь-яких питань щодо вакцинації медики закликають освітян звертатись на гарячу лінію МОЗ 0 800 60 20 19 або ж шукати інформацію на офіційному сайті vaccination.covid19.gov.ua.

27.05.2021Центр громадського моніторингу та контролю



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2021p. 
На головну сторінку