Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1018 від 04.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Полуниця поруч з часником: в чому користь спільних посадок

Полуниця поруч з часником: в чому користь спільних посадок

Одні так роблять, інші радять так ніколи не робити: питання з посадкою часнику в полуницю неоднозначне. Одне точно: про спільну посадку цих культур знають всі. У цій статті ми спробуємо розібратися, хто правий, в чому плюси і мінуси такої посадки і як робити все ж краще за все.

Плюси спільних посадок

Захист від шкідників

Якщо власник городу не хоче застосовувати отрутохімікати, а й віддавати врожай на поїдання комахам теж немає бажання, багато хто вдається до спільної посадки полуниці і часнику. Досвід поколінь показує, що в такому разі часник рятує полуницю від шкідників.

Раціональне використання землі

Не у всіх є ділянки з великою кількістю соток. Комусь приходиться вміщати всі посадки на невеликому клаптику землі. Саме тому часто полуницю і часник садять разом, так як вони не заважають зростанню один одного.

Запобігання виснаженню ґрунту

Щоб рослини добре розвивалися і у них не було нестачі мінералів та інших цінних елементів, садівники і городники повинні дотримуватися сівозміни, тобто на одній і тій же ділянці щорічно вирощувати різні культури, які споживають і віддають в ґрунт різні мікроелементи.

Чи потрібен полуниці часник

Ставлячи собі за мету запобігти виснаження ґрунту, власники землі двома руками за спільну посадку часнику і полуниці, так як часник в ході росту виділяє в ґрунт фітонциди – речовини, які мають властивість знищувати шкідливі мікроорганізми або сповільнювати їх життєдіяльність. Саме завдяки цим фітонцидам полуниця росте здоровою, не гниє, її не пошкоджує грибок.

Також запах часнику і фітонциди, які ним виділяються, відлякують комах, наприклад, хрущів, кліщів, довгоносиків, слимаків та інших. Тому ці шкідники не добираються до солодкої ягоди і не псують її.

Інший погляд: часник і полуницю не можна садити разом

Є й інша думка, згідно з якою полуниця при спільній з часником посадці не гниє і не хворіє лише тому, що там нема чому хворіти: ягід немає, є тільки кущі.

Виходить, що часник позитивно не впливає на здоров’я ягоди, навпаки, при спільній посадці ягоди погано ростуть або не ростуть зовсім.

І є третя версія: важливий не сам факт спільної посадки, а її правильність. Прихильники цієї думки вважають, що важливо висаджувати часник між кущами полуниці, а не хаотично. А ще краще – коли вони є сусідами на різних територіях або ж часник є попередником.

Приклад сусідства – це коли висаджують кілька рядів ягоди, потім залишають порожній ряд, а після порожнього садять кілька рядів часнику.

Приклад попередника – це коли спочатку висаджували на ґрунті часник, потім його викопали і на його місце посадили полуницю.

04.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 04.06.2021p. 
На головну сторінку