№1019 від 10.06.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Уникнути похибок у дієті вдається небагатьом. І один з продуктів, яким ми зловживаємо найчастіше – варені курячі яйця. З цим продуктом пов’язано багато міфів. Розбираємося, яким з них можна вірити.
Неправда!
Навряд чи у наборі ваги може бути винен продукт з калорійністю лише у 155 ккал. Так, жирів у жовтку міститься досить багато – 10 г на кожні 100 г продукту. Але при цьому у ньому укладена і основна користь у вигляді багатого запасу вітамінів А, D, Е, групи B, каротинів, потужного антиоксиданту лецитину та інших речовин. Щоб споживання яєць негативно відбилося на фігурі, необхідно додати до денного раціону не менше 6-7 штук – що, погодьтеся, навряд чи є можливим.
Яйця збільшують вміст холестерину у крові
І так, і ні!
Це твердження не зовсім правильне. Холестерину у яйцях дійсно чимало – у середньому 213 мг у кожному. При цьому денна норма споживання холестерину не повинна перевищувати 300 мг. Саме з цієї причини ще 20-30 років тому лікарі не рекомендували їсти більше 3-4 яєць на тиждень.
Пізніше вчені з’ясували, що холестерин, який міститься у жовтку, на ризик появи інфарктів та інсультів не впливає.
Його кількість скомпенсована за рахунок інших речовин – фосфоліпідів, які мають властивість зв’язувати і виводити надлишки холестерину з організму. Небезпеку становлять насичені жири, на які багаті яйця. Ось їх постійне вживання і призводить до зростання показників «шкідливого» холестерину і ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Хворим на діабет їсти яйця не можна
І так, і ні!
Людям з діабетом другого типу слід обмежити вживання яєць – через високий вміст тих самих насичених жирів. Деякі лікарі навіть радять повністю виключити їх з раціону через ризик набору зайвої ваги, яка за наявності цього захворювання зовсім не є бажаною.
При цьому нове дослідження 2018 року, яке опубліковане у журналі Food and Function, підтвердило, що регулярне споживання яєць покращує показники рівня глюкози у крові у пацієнтів з предіабетом і діабетом другого типу. На думку авторів роботи, споживання одного курячого яйця на день може бути для них корисним.
Яйця викликають запалення
Правда!
Різке підвищення рівня насичених жирів у організмі дійсно може призвести до виникнення запальних процесів. Пам’ятайте про почуття міри і не намагайтеся вживати їх занадто багато.
Яйця викликають нудоту
Вірно!
Для людей з чутливим кишківником і захворюваннями травної системи понаднормове споживання яєць може перетворитися на справжні неприємності.
Серед поширених наслідків – нудота і розлад, які можуть тривати від декількох годин до декількох днів.
Яйця шкідливі для нирок
І так, і ні!
У одному яйці міститься у середньому 6-7 грамів білка. Якщо у вас раніше були проблеми з нирками, то варто уникати зловживання протеїнами – щоб вивести їх метаболіти, ниркам доводиться працювати з подвоєною силою. Втім, для здорових людей таких обмежень не існує.
Багато яєць – це скільки?
Фахівці досі не визначилися з денною/тижневою нормою споживання яєць. Усе залежить від індивідуальних показників здоров’я, режиму харчування і способу життя в цілому. Більшість вчених вважають два яйця на день безпечною нормою для дорослої здорової людини.
Дітям і підліткам достатньо одного яйця на день – кількість необхідних протеїнів краще «добрати» іншими джерелами тваринного і рослинного білка. За наявності будь-яких проблем зі здоров’ям норму яєць краще обговорити з лікарем.
10.06.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2021p. На головну сторінку |