№1020 від 17.06.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Глутамат натрію – що це таке?
Для промислового синтезу глутамату натрію вивели особливий вид бактерій. Ці бактерії харчуються сумішшю побічних продуктів виробництва цукру, після чого виділяють глутамат. Потім підсилювач смаку формують в невеликі кристали. Виходить, що глутамат має природне і натуральне походження.
?Інша назва глутамату натрію – E621. Про шкідливість добавок з маркуванням E також заявляють багато «експертів». Але це абсолютно невірно: навіть нешкідлива лимонна кислота позначається E. Усі продукти з цим індексом мають сертифікацію на предмет безпеки.
Дослідження шкоди глутамату
Існує хворобливий стан організму, відомий як «синдром китайського ресторану». Він проявляється головним болем, запамороченням, нудотою та іншими неприємними станами. Досі люди намагаються пов’язувати цей синдром з глутаматом натрію.
Вченими був проведений цілий ряд досліджень, який показав, що подібні симптоми з’являються при патологіях та індивідуальній непереносимості продуктів. Пряма залежність від підсилювача смаку не була знайдена.
Важливо знати
Совісна Експертна рада з харчових добавок продовольчої та сільськогосподарської організації ООН встановила, що глутамат натрію абсолютно нешкідливий для людини.
«Глутамат натрію, безумовно, є безпечною добавкою. Допускається його вміст навіть у продуктах для дітей», – заявив представник Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США.
17.06.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2021p. На головну сторінку |