Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1020 від 17.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ці факти про користь полуниці має знати кожна людина

Ці факти про користь полуниці має знати кожна людина

Полуниця покращує пам’ять

Згідно з останніми дослідженнями вживання полуниці уповільнює процеси старішання мозку, а це означає, що вона продовжує його функціональне життя, дозволяючи нам якомога довше залишатися у здоровому глузді і з гарною пам’яттю. Цікавим є дослідження, яке доводить, що щоденне вживання полуниці покращує короткочасну пам’ять. Ці дані важливі через те, що погіршення здібностей до запам’ятовування нещодавніх подій пов’язують з початком розвитку хвороби Альцгеймера.

Полуниця покращує зір

Стиглі червоні ягоди полуниці гарні не лише для пам’яті, але й для зору. Численні дослідження підтверджують, що щоденне вживання полуниці профілактує розвиток макулярної дегенерації сітківки ока, катаракти, сухості ока, прогресуючої сліпоти, а також інших проблем, які пов’язані з віковими змінами тканин. Унікальний біохімічний склад ягід дозволяє не лише уникати багатьох хвороб, що призводять до порушення зору, але також сприяє прогресивному лікуванню вже наявних недуг.

Полуниця – джерело елагової кислоти

Елагова кислота – регулятор клітинного циклу, і найчастіше вона зустрічається у екстрактах фруктів, горіхів і ягід. Речовина отримала популярність завдяки здатності зупиняти мутацію ракових клітин. Серед усіх продуктів за вмістом елагової кислоти полуниця посідає почесне третє місце. Крім того, що речовина здатна пригнічувати пухлинні процеси, вона також допомагає боротися з вільними радикалами, має протизапальний ефект, позитивно впливає на кровотворні процеси, а також зміцнює імунітет, захищаючи його від зовнішніх негараздів.

Полуниця як засіб для профілактики раку

Щороку проводяться сотні досліджень, які спрямовані на вивчення раку і методів його профілактики. Деякі з них показують, що регулярне вживання ряду певних продуктів допомагає зменшити шанси на розвиток онкозахворювань. Можна помітити, що у цьому списку є полуниця. Завдяки високій концентрації вітаміну С, елагової кислоти, антоціану, кемферолу та інших корисних речовин ця ягода може профілактувати розвиток деяких форм раку. Серед нещодавніх досліджень, що підтверджують таку властивість полуниці, робота Центру з вивчення раку Університету Огайо.

Полуниця корисна для фігури

По-перше, солодка ягода є низькокалорійною. На 100 грамів припадає лише 33 кілокалорії, які, до речі, спалюються за кілька хвилин активного бігу. По-друге, вона має низький глікемічний індекс, а це означає, що запобігає накопиченню жирів. По-третє, містить речовини, які сприяють спалюванню жирів. За деякими даними, ефективність обраної дієти підвищується на 24?% у тих, хто включав у неї щоденне вживання полуниці. За такий ефект дякувати варто антоціану, на який багата ягода. Отже, відкидаємо сумніви і налягаємо на полуницю.

Полуниця нормалізує рівень цукру у крові

Полуниця – одна з тих солодких ягід, які можна їсти діабетикам. Завдяки своєму унікальному у усіх сенсах складу і високому рівню вмісту фітонутрієнтів, вона не сприяє різкому підвищенню рівня цукру у крові, а також уповільнює процес абсорбції цукрів. Через це її також рекомендують вживати людям, у яких високий ризик захворювання на діабет. Вважається, що ця ягода є відмінним засобом для його профілактики.

Полуниця корисна для серця

Доведено: ці червоні ягоди знижують ризик виникнення і розвитку численних серцево-судинних захворювань. Як ми вже говорили, полуниця багата на різні вітаміни і антиоксиданти, але у даному разі набагато важливішим є те, що у стиглих ягодах також виявлені поклади магнію і калію. Останні відіграють важливу роль у нормалізації кров’яного тиску, а також запобіганні застою рідини, який призводить до набряків як помітних зовні, так і тих, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.

Полуниця показана алергікам

Дивно, але така суперечлива на перший погляд ягода є саме тим, що варто вживати людям, які страждають на різні види алергій. Здавалося б, стиглі, запашні, з яскравим смаком плоди треба тримати подалі від людей з подібними проблемами. Але ні, через свій унікальний біохімічний склад полуниця пригнічує запальні процеси і певні біохімічні реакції, які пов’язані з проявом алергії.

До усього іншого полуниця корисна й майбутнім мамам. Дослідження показують, що якщо жінка вживала полуницю під час вагітності, то ризик розвитку алергії на неї у дитини буде мінімальним.

17.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2021p. 
На головну сторінку