№1021 від 01.07.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Навіть напис «органічний» не є показником хорошої якості. Існує кілька способів відрізнити справжній продукт від підробки.
Почнемо з ковбас і сосисок, оскільки вони не тільки користуються великою популярністю, але і посідають перше місце за вмістом добавок і замінників, які тільки створюють ілюзію наявності м’яса в продукті.
Карагенан, часте вживання якого призводить до захворювань нирок, – один з таких компонентів. Його використовують для того, щоб утримати вологу. Простіше кажучи, ковбасу просто «накачують» водою для більшої ваги. У першу чергу це стосується виробів у вакуумній упаковці.
Перевірити наявність цієї добавки просто – натисніть сильніше. Якщо при цьому виступить рідина, значить, половину ціни становить саме вода.
Другий важливий показник – колір. Натуральні сосиски та ковбаси повинні бути рожево-сірими, але ніяк не яскраво-червоними або бордовими.
Масло
Масло повинно бути маслом. Спред і маргарин виготовляють з додаванням рослинних або тваринних жирів, які далекі від вершкових. Для того щоб перевірити, що за продукт перед вами, залиште куплене масло в розгорнутому вигляді на кілька хвилин. Якщо на поверхні виступлять краплини води, значить, це маргарин.
Молоко
Навіть звичайне молоко підлягає перевірці, через те, що сухе молоко або консерванти не є складовими натурального продукту. По-перше, добре молоко зберігається не більше 5 днів.
По-друге, кращий спосіб перевірити – додати в склянку молока ложку сметани. При використанні якісного продукту через деякий час вийде кисляк.
Сметана
Існує міф про те, що її якість залежить від густоти або жирності, але і першого і другого можна досягти штучно. Потрібно всього лише додати більше жиру (не вершкового) або згущувача.
З’ясувати, чи хороша сметана чи ні, можна, якщо додати одну ложку продукту в склянку окропу. Справжня сметана розчиниться, а вода стане схожою на молоко. Сметану, яка просто випаде у вигляді осаду, краще залишати на полиці супермаркету.
Мед
Мед легко розбавити або підробити, використовуючи сою або крохмаль. Важливо знати, що фальшивий мед посиніє, якщо додати в склянку з солодкими ласощами крапельку йоду!
Ікра
В ікру можуть нічого не додавати, якщо вона ніколи нею не була. Під виглядом ікри часто продаються підробки з морських водоростей. Таку ікру можна легко відрізнити від справжньої! Вона безслідно розчиняється в окропі, в той час як рибна ікра залишить білий слід за рахунок білка, який звертається при високій температурі.
Сир
Попри те, що видів сиру існує незліченна кількість, яскраво-жовтих і помаранчевих серед них немає, і це перша ознака підробки. Крім барвників в сир часто додають калієву селітру, яка відноситься до списку добавок категорії Е.
Вона негативно впливає на м’язовий тонус, нирки та серце, так що краще переконатися, що її немає в складі. І, звичайно, крохмаль. Як і у випадку з медом, нам допоможе йод: крапніть на шматочок сиру і перевірте, чи не посинів він.
Важливо! Пам’ятайте про те, що натуральні продукти мають менший термін придатності, ніж замінники. Переконайтеся, що вони називаються своїми іменами!
Наприклад, «згущене молоко», а не «згущенка», «сир», а не «сирний продукт», сметана, а не «сметанка».
Намагайтеся не купувати продукти з зменшувально-пестливими суфіксами в назвах, тому що вони позбавляють виробника від відповідальності за невідповідність вмісту державним стандартам.
01.07.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2021p. На головну сторінку |