Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1021 від 01.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Замки в околицях європейських міст:

Замки в околицях європейських міст:

красені Середньовіччя і Ренесансу

Якщо ви подорожували по Європі, і не по центральних шосе, а по локальних дорогах, напевно бачили замки, від споглядання яких перехоплює подих... А тим, хто не бачив, ми розповімо, які «міцні горішки» Середньовіччя і Ренесансу можна побачити в європейській глибинці? Заради них варто виїхати з міста...

Замок д’Аркур, Франція

Ця твердиня – колиска впливової сім’ї Аркур. Він був побудований Робертом II Аркуром, хрестоносцем Річарда Левове Серце. Сьогодні замок є одним з найбільш збережених в країні, у його стін розбитий найстаріший дендрарій у Франції: 95 га засаджено 250 видами дерев, найстарішим – більше 200 років.

Як доїхати. Від Парижа до бургундського міста Бріон, де знаходиться Ch?teau d’Harcourt, – 155 км.

Замок Саммеццано, Італія

Недалеко від Флоренції знаходиться надзвичайний замок, побудований в 780 році і грунтовно перебудований в XIX столітті – за подобою мавританського палацу Альгамбра в іспанській Гранаді.

Заворожують красою численні зали в мавританському стилі, найбільш вражаюча з них – Павина кімната. Замок Саммеццано знаходиться в приватній власності і рідко відкритий для відвідувань.

Як доїхати. Castello di Sammezzano розташований в околицях італійського містечка Лечіо (Leccio), що в 30 км від Флоренції.

Шильонский замок, Швейцарія

У документах цей острівний замок, розташований на березі Женевського озера, вперше згадується в 1160 році, а з середини XII століття ця твердиня стає домом для графів Савойї. Саме в Шильонскому замку відбувається дія поеми Джорджа Байрона «Шильонський в’язень». Між іншим, знаменитий поет вирізав свій автограф на стовпі підземелля.

Як доїхати. Ch?teau de Chillon знаходиться в 3 км від міста Монтре. Поїзд від Женеви до Монтре йде всього годину.

Шато-де-ла-Рошпот, Франція

На північний захід від містечка Бон в Бургундії можна помилуватися замком XIII століття. У середньовіччі він був зруйнований, а в XIX столітті відновлений в оригінальному стилі XV століття, для чого було потрібно більше 25 років. Сьогодні цей замок, критий глазурованою бургундською черепицею, став найкращим прикладом фортеці середньовічних лордів і символом Бургундії.

Як доїхати. До столиці бургундських вин – містечка Бона – краще добиратися від Діжона на машині або автобусі (42 км). А в Діжон з Парижа ходять потяги (323 км).

Стоукський замок, Англія

Цей замок в західній Англії, в графстві Шропшир за своєю суттю – укріплений садибний будинок. Його побудував в кінці XIII століття Лоуренс Ладлоу, торговець вовною. Стоукський замок майже не змінився з XIII століття, тут навіть збереглася первозданна дерев’яна стеля.

Як доїхати. Від Лондона до містечка Ладлоу, розташованого недалеко від Stokesay Castle, – 155 км.

Замок Бодельшвінг, Німеччина

В околицях Дортмуда знаходиться замок на воді, побудований в XIII столітті знатною сім’єю Бодельшвінг і як і раніше належить її нащадкам. Цей лицарський маєток закрито для відвідувачів, але щасливчикам може пощастити.

Як доїхати. До Wasserschloss Haus Bodelschwingh від Дортмунда – 20 хвилин їзди на машині.

Замок ван Війнендейл, Бельгія

Ця казкова будова є реконструкцією XIX століття, але частина північного крила збереглася ще з часів XV століття. В одній частині замку живуть його нинішні власники, а інша відкрита для публіки.

Як доїхати. Від Брюгге до міста Торхаут – 25 км. Kasteel van Wijnendale знаходиться в 3 км від Торхаута.

Замок Вальмера, Англія

Цю твердиню в графстві Кент побудував Генріх VIII в 1539-1540 роках як артилерійську фортецю, щоб протистояти загрозі вторгнення з католицької Франції і Іспанії. Замок Вальмера став частиною програми англійського короля зі створення берегової оборони вздовж узбережжя Туманного Альбону, відомого як «Форт-Форт» або «Генріхські замки».

Як доїхати. Від Лондона до Walmer Castle – майже 2 години їзди в сторону Дувра.

Замок Аммерсоен, Нідерланди

Недалеко від міста Хертогенбос височить замок Аммерсоен, зведений близько 1350 р. Через двісті років він згорів і пролежав у руїнах пів століття, поки його не відновили. Тут панує майже аскетична атмосфера середньовіччя. А потрапити сюди можна через льох, звідки наверх ведуть сходи, споруджені всередині товстих стін. Сьогодні цей замок – найбільш збережений зразок середньовічної фортеці Нідерландів.

Як доїхати. Від Амстердама до міста Хертогенбоса і Kasteellaan Ammerzoden – 80 км. На поїзді – година їзди.

Замок Тракошчан, Хорватія

У 40 кілометрах від міста Вараждін на півночі Хорватії є замок Трашкочан, який вперше згадується в 1334 році. Він постійно зміцнювався і став справжнім «міцним горішком» для войовничих турків. Нинішній замок відбудований в XIX столітті в неоготичному стилі, тут відкрита постійна виставка інтер’єру з безліччю приголомшливих деталей і експозиція зброї XV-XIX століть.

Як доїхати. До Trako?can Castle найкраще – на машині від Будапешта (276 км) або від Загреба (85 км).

01.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2021p. 
На головну сторінку