Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №289 від 26.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вирок чи діагноз?

Хвороба Крувельє

Хвороба Крувельє

зачаїлася в поліських лісах

Розсіяний склероз - запальне захворювання центральної нервової системи, при якому уражається мієлінова оболонка (білкова речовина, з якої складається ця оболонка) в головному та спинному мозку. І це призводить до порушень основних функцій людини - пересування, зору, чутливості. Нині вважається, що хвороба розвивається при наявності трьох чинників: вірусного, генетичної схильності та географічного. Точна ж причина виникнення розсіяного склерозу й досі невідома.

- Люба, я прийшов виконати шлюбний обов’язок.

Молода подумала:

- Це, мабуть, востаннє. Нічого страшного, заведу собі коханця.

Через годину знову стук:

- Люба, я прийшов виконати шлюбний обов’язок.

Тоді молода вирішила, що з коханцем поспішати не варто. Коли через годину знову почувся стук, вона сказала:

- Любий, ти вже двічі сьогодні заходив!

Дід ляснув себе по лобі:

- Вибач, склероз замучив!..

В українців слово “склероз” чомусь не викликає особливого занепокоєння. Радше асоціюється з такими-от анекдотами. Однак людям зі страшним діагнозом “розсіяний склероз” геть не до жартів. Найгірше те, що хвороба часто вражає людей працездатного віку – від 18 до 50 років, і без належного лікування може призвести до інвалідності. Далі більше: останніми роками вчені помітили, що розсіяний склероз досить поширений у Західній Україні. І найчастіше хворіють люди, які живуть у районах із підвищеною вологістю, зокрема, на болотах та заплавах рік. Тобто в нашому з вами поліському краї.

Що таке розсіяний склероз і чи можна його уникнути - про це розмова з завідувачкою відділення загальної неврології, лікарем вищої категорії Рівненської центральної міської лікарні Наталією ЦИПЛІНСЬКОЮ (на фото):

- Розсіяний склероз - запальне захворювання центральної нервової системи, при якому уражається мієлінова оболонка (білкова речовина, з якої складається ця оболонка) в головному та спинному мозку. І це призводить до порушень основних функцій людини - пересування, зору, чутливості. Нині вважається, що хвороба розвивається при наявності трьох чинників: вірусного, генетичної схильності та географічного. Точна ж причина виникнення розсіяного склерозу й досі невідома.

- Цікаво, чи можна з певних аналізів або, приміром, за зовнішністю визначити схильність людини до розсіяного склерозу? Якщо так, то за якими ознаками діагностується початок хвороби?

- Однозначно, ні. Зовнішні ознаки не дозволяють констатувати можливість розвитку розсіяного склерозу (РС). Передбачити хворобу лікар все-таки може, на відміну від самого пацієнта. Більшість симптомів не є специфічними лише для РС, вони можуть імітувати інші недуги. Трапляється, що людина перестає відчувати ноги або руки, у неї німіє частина обличчя. Іноді виникає запаморочення, що може супроводжуватися нудотою-блювотою. Якщо таке відбувається близько тижня, варто шукати медичної допомоги. Людина повинна звернутися до лікаря, якщо в неї, скажімо, погіршився зір, особливо одного ока. Тоді окуліст направить до невропатолога. Є безліч інших симптомів, які свідчать про негаразди центральної нервової системи. Отже, слід негайно обстежитися. І якщо у хворого помічено один із відомих симптомів, ми його направляємо на магнітно-резонансну томографію. Завдяки такому методу діагностики практично відбувся прорив у медицині. Адже тепер ми можемо бачити наявні зміни, якщо вони є, у головному та спинному мозку - це саме ті ділянки ушкоджень, які утворюються при розсіяному склерозі. І далі призначається лікування препаратами, які підтримують імунну систему, регулюють обмін речовин тощо. Зауважу, дотепер не існує ліків, які б запобігали розвитку РС.

Питаєте, як не захворіти на розсіяний склероз? По-перше, не нервувати, вести здоровий спосіб життя, без цигарок та алкоголю, і розумно розподіляти навантаження: фізичні та інтелектуальні.

Розсіяний склероз (хвороба Крувельє) - досить поширене захворювання центральної нервової системи. В Україні нараховується близько 21 тисячі хворих, кількість яких невпинно зростає. У відділенні загальної неврології упродовж року лікується 30-40 чоловік. За квітень діагноз “розсіяний склероз” виставили двом хворим. І це насправді багато.

26.04.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.04.2007p. 
На головну сторінку