Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1022 від 08.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Які продукти потрібно замочувати у воді перед тим, як їх готувати

Більшість насіння, бобів і круп містять так звані «блокувальники ферментів», які захищають натуральні продукти від шкідливих комах і оберігають насіннячко від раннього пророщування. У природі так заведено, насіння, що впало на землю, має пережити зиму і вирости при приході вологи і тепла, як правило це весна. Для того щоб захистити насіннячко від ранньої появи проростка, наприклад, в плодах горіхів є фітинова кислота, яка блокує виведення паростка завчасно.

Інші рослини, такі як злакові та бобові, насичені антинутрієнтами у вигляді:

• лектинів,

• дубильних речовин,

• гойтрогенів,

• оксалатів,

• ціаногенних глікозидів.

Щоб не розбиратися у всіх цих складних словосполученнях, досить зрозуміти, що деякі з цих речовин перешкоджають засвоєнню поживних речовин в травній системі. Справедливості заради треба сказати, що ці сполуки не для всіх і не завжди шкідливі. Наприклад, багато хто знає, коли їм не треба вживати продукти з дубильними речовинами. Для того, щоб знизити антинутрієнти, досить просто обмежити їх кількість в раціоні. Або піддати замочуванню.

08.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.07.2021p. 
На головну сторінку