Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1023 від 15.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Долина троянд в Болгарії:

Долина троянд в Болгарії:

як отримують дорогоцінне рожеве масло

За своєю красою це місце затьмарить голландські поля з тюльпанами і оранжереї з екзотичними тропічними рослинами. В повітрі цієї долини витає божественний аромат, а сотні і тисячі кущів прекрасних троянд, що йдуть за горизонт, довершують ідеальну картину. Це знаменита Долина троянд в Болгарії, де вирощуванням трояндових кущів і виробництвом рожевого масла займаються вже не одну сотню років.

Долина троянд розташована в самому центрі Болгарії і складається з двох долин: уздовж річки Стряма в західній частині і річки Тунджі на сході. Клімат тут помірно континентальний, з теплим літом і досить м’якою зимою, що як не можна краще підходить для вирощування троянд. Неофіційною столицею Долини троянд і найбільшим містом, яке перебуває на її території, є Казанлик з населенням трохи більше 50 000 чоловік. Життя тут розмірене і неквапливе, а майже всі поля до самого горизонту засаджені кущами олійної троянди.

У Долині троянд вирощують особливі троянди

У Долині троянд вирощують особливий різновид дамаської троянди – Казанликську троянду, яка сформувалася тут в результаті багатовікової селекції і під впливом місцевих кліматичних умов. Прабатьком ж цього різновиду троянд є дамаська троянда, яка була завезена на територію Болгарії ще в XIII столітті з Персії. Промислове розведення троянд для виробництва трояндової олії почалося тут в XVI столітті, коли Болгарія була ще під владою Османської імперії. Після звільнення країни від влади турків в 1878 році відбувся стрімкий розвиток виробництва трояндової олії в Долині троянд, та й в інших куточках Болгарії. Цьому сприяв і збільшений попит на масло з боку парфумерної та косметичної галузі.

З усіх різновидів рожевих масел саме масло, що отримується з казанликської троянди, вважається найбільш цінним для використання в парфумерії. Для отримання цього продукту використовують тільки свіжозібрані пелюстки троянд. Ледве розкриті бутони троянд зривають перед сходом сонця, так як саме в цей час доби в рослині міститься найбільша кількість дорогоцінного ефірного масла. Саме масло отримують способом парової дистиляції в спеціальних перегінних апаратах. Якщо максимально просто описати цей спосіб отримання масла, то процес виглядає наступним чином: водяна пара проходить через розкладені тонким шаром пелюстки троянд, просочується божественним ароматом квітів і перетворюється в рожеве масло, яке і збирають в спеціальні посудини. Для того, щоб отримати 100 мл рожевого масла, необхідно зібрати 300 кілограмів пелюсток троянд. Основними споживачами цього ефірного масла є парфумерна, косметична промисловість і медицина.

Сьогодні в Долині троянд не тільки вирощують колосальну кількість Казанликських троянд і виробляють рожеве масло, а й розвивають туристичний напрямок. Тут є музеї і виставки, присвячені виробництву олії, хоча, звичайно ж, основною визначною пам’яткою регіону є плантації трояндових кущів. Це місце дуже популярне у мандрівників, а бажаючих потрапити на червневий Фестиваль троянд з кожним роком стає все більше!

15.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 15.07.2021p. 
На головну сторінку