Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1027 від 11.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як заготовити на зиму домашній ароматний чай з листя малини

Як заготовити на зиму домашній ароматний чай з листя малини

Про корисні властивості чаю з малиновим варенням всі ми добре знаємо з дитинства. Ось чому у справжніх дачників такі заготовки в осінньо-зимовий період завжди під рукою. Але чому б не заготовити на зиму безпосередньо саме листя малини? Ніколи не замислювалися про це? Давайте розбиратися!

Ферментований малиновий чай з листя

Так само як і у випадку зі звичайним листовим чаєм, який ми купуємо в магазинах, для максимального збереження корисних властивостей малинового листка його необхідно ферментувати.

Збирати листя малини слід невеликими порціями протягом усього періоду вегетації, з весни до вересня, й одразу ж переробляти за наведеною нижче схемою. При такому підході ви не здійсните негативного впливу на розвиток кущів.

До речі, кращий чай виходить з листя, зібраного до початку цвітіння.

Етапи ферментації в домашніх умовах виглядають наступним чином:

1. Зірване листя розкладіть в один шар на горищі або під навісом, щоб до нього не було доступу прямих сонячних променів, і подв’яльте його протягом 12 годин.

2. Перекладіть сировину в целофанові пакети, щільно примніть і відправте ще на 24 години в морозильну камеру.

3. Сировину перекрутіть на м’ясорубці, використовуючи сітку з найбільшими отворами в наборі, і складіть її в емальований або керамічний посуд (також підійде нержавіюча сталь).

4. Зверху провернуту масу притисніть пресом (зручно використовувати перевернуту тарілку), поставте на неї вантаж і щільно накрийте вологим лляним рушником. У домашніх умовах зручно використовувати скляну банку з водою.

5. Заготівлю приберіть в притінене місце з кімнатною температурою (близько +22 C). Періодично зволожуйте рушник, він не повинен повністю висихати.

6. Через 2-3 доби можна переходити до сушіння малинового чаю. дійшовши до кондиції сировина починає виділяти насичений малиновий аромат.

Сушити листя зручно на деці в духовці. Також для сушіння можна використовувати звичайну сковорідку або електросушарку в режимі сушіння зелені (+35...+40 C).

Просушити потрібно як слід, щоб чай в процесі тривалого зберігання не запрів. При цьому сушка не повинна бути довгою.

11.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2021p. 
На головну сторінку