№1029 від 19.08.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Про корисні властивості чаю з малиновим варенням всі ми добре знаємо з дитинства. Ось чому у справжніх дачників такі заготовки в осінньо-зимовий період завжди під рукою. Але чому б не заготовити на зиму безпосередньо саме листя малини? Ніколи не замислювалися про це? Давайте розбиратися!
Так само як і у випадку зі звичайним листовим чаєм, який ми купуємо в магазинах, для максимального збереження корисних властивостей малинового листа його необхідно ферментувати.
Збирати листя малини слід невеликими порціями протягом усього періоду вегетації, з весни до вересня, й одразу ж переробляти за наведеною нижче схемою. При такому підході ви не здійсните негативного впливу на розвиток кущів.
До речі, кращий чай виходить з листя, зібраного до початку цвітіння.
Етапи ферментації в домашніх умовах виглядають наступним чином:
1. Зірване листя розкладіть в один шар на горищі або під навісом, щоб до нього не було доступу прямих сонячних променів, і підв’яльте його протягом 12 годин.
2. Перекладіть сировину в целофанові пакети, щільно примніть і відправте ще на 24 години в морозильну камеру.
3. Сировину перекрутіть на м’ясорубці, використовуючи сітку з найбільшими отворами в наборі, і складіть її в емальований або керамічний посуд (також підійде нержавіюча сталь).
4. Зверху провернуту масу притисніть пресом (зручно використовувати перевернуту тарілку), поставте на неї вантаж і щільно накрийте вологим лляним рушником. У домашніх умовах зручно використовувати скляну банку з водою.
5. Заготівлю приберіть в притінене місце з кімнатною температурою (близько +22 C). Періодично зволожуйте рушник, він не повинен повністю висихати.
6. Через 2-3 доби можна переходити до сушіння малинового чаю. дійшовши до кондиції сировина починає виділяти насичений малиновий аромат.
Сушити листя зручно на деці в духовці. Також для сушіння можна використовувати звичайну сковорідку або електросушарку в режимі сушіння зелені (+35...+40 C).
Як зберігати ферментований чай
Зберігати саморобний чай перший час рекомендується в полотняних дихаючих мішечках. Бажано починати заварювати його не раніше, ніж через місяць після приготування.
Далі ви можете пересипати готовий продукт в скляні банки або в красиві металеві коробки з-під покупного чаю або продовжувати зберігати його в мішечках з натуральної тканини.
У сухому захищеному від прямих сонячних променів місці ферментований чай з листя малини може зберігатися протягом 2 років.
Навіщо ферментують чай
Якщо ви просто візьмете і просушите сировину, розклавши її рівним тонким шаром на газетах або відразу прибравши в духовку, то на виході отримаєте насичений трав’яний аромат – начебто п’єте чай зі скошеного сіна.
Зовсім інший ефект виходить при ферментації. Такий чай максимально вбирає в себе всі аромати рослини, з якої він був приготований. Взимку ви будете пити гарячий напій, відчуваючи натуральний насичений смак малини. Це вам не який-небудь чайний ароматизатор, ідентичний натуральному.
Експериментуйте: почніть з ферментації листя малини, пробуйте заготовлювати листя груші, яблуні, смородини і персика. Міксуйте готові склади, домагаючись неперевершеного фірмового аромату!
19.08.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. На головну сторінку |