Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ці приправи є гідними замінниками солі

Сіль – одна з найпоширеніших спецій. Хоча її помірне вживання зазвичай не викликає проблем, надмірне споживання солі пов’язане з високим кров’яним тиском та іншими проблемами зі здоров’ям. Багато людей з хронічними захворюваннями повинні скоротити споживання солі. Замість цього ви можете спробувати кілька трав, спецій та інших інгредієнтів, щоб додати аромату вашій улюбленій страві:

Часник

Часник – це гостра пряність, яка підсилює смак без збільшення вмісту натрію. Ви можете скоротити кількість солі і додати вдвічі більше часнику у рецептах томатних соусів і маринадів. Часник відмінно підходить для супів і печені. Більше того, він корисний для здоров’я. Дослідження показують, що сполуки часнику можуть підвищити імунітет, знизити кров’яний тиск і поліпшити здоров’я мозку.

Лимонний сік або цедра

Цитрусові, особливо лимонний сік і цедра, є чудовою альтернативою солі у деяких рецептах. У якості джерела кислоти лимонний сік діє так само, як сіль, посилюючи аромат страви. Тим часом, цедра лимона надає ще більш сильний цитрусовий аромат. Сік і цедра лайма та апельсина також мають ці ефекти. Цитрусовими можна поливати варені овочі й використовувати їх у заправках для салатів і маринадах для м’яса та риби.

Перець чорний мелений

Сіль і перець – класичний кулінарний дует. Чорний перець – гарне доповнення до супів, печені, пасти та інших страв. Крім того, чорний перець може зменшити запалення, пов’язане з хронічними захворюваннями, такими як хвороби серця і рак. Ви також можете спробувати білий перець, суміші перцю та альтернативи чорного перцю, такі як халапеньо, чилі та кайенський перець.

Кріп

Свіжий смак кропу з нотками селери і фенхелю робить його запашною альтернативою солі. Кріп – особливо гарний замінник у стравах з рибою, картоплею та огірками. Ви можете посипати ним лосось, використати у якості основної приправи у картопляному салаті або додати у сік лимона чи лайма для рибних страв.

Сушена цибуля або цибульний порошок

Як і часник, цибуля підсилює смак майже будь-якої гострої страви. Зокрема, сушена цибуля (або її порошок) більш ефективна, ніж свіжа цибуля, і її можна замінити на сіль під час приготування печені, супів, рагу, соусів.

Харчові дріжджі

Харчові дріжджі – це деактивовані дріжджі, які продаються у вигляді пластівців і порошку. Відомі своїм сирним пікантним смаком, вони добре поєднується з попкорном, пастою і зерновими. Попри свій сирний смак, вони не містять молочних продуктів. Використання харчових дріжджів замість солі також може бути корисним для здоров’я. Клітковина бета-глюкана у харчових дріжджах може допомогти знизити рівень холестерину, потенційно знижуючи ризик розвитку серцевих захворювань.

Бальзамічний оцет

Бальзамічний оцет має гострий терпкий смак з солодким відтінком. Він також підкреслює натуральний смак їжі, зводячи до мінімуму потребу у солі. Використовуйте бальзамічний оцет у заправках для салатів, супах, рагу і маринадах для м’яса та риби. Зменшення його кількості у каструлі на повільному вогні дозволяє отримати ще більш запашний сироп, яким можна полити свіжі помідори або смажені овочі.

Паприка

Димний, пряний смак копченої паприки супроводжується насиченим червоним кольором. Додайте спецію до м’яса для тако, рагу і начос. Примітно, що ця спеція може мати кілька переваг для здоров’я. Наприклад, дослідження у пробірках показують, що капсаїцин з паприки, який робить деякі її сорти пряними, може зупиняти зростання ракових клітин.

Розмарин

Розмарин – популярна трава, яку часто консервують у олії. Спробуйте додавати свіжий або сушений розмарин до супів, рагу і печені, а також до смажених овочів, заправкок, соусів і хліба.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку