Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кулінарні хитрощі, якими користуються на своїх кухнях жителі Китаю

Кулінарні хитрощі, якими користуються на своїх кухнях жителі Китаю

У процесі приготування їжі вдома одні бачать обов’язкову нудну рутину, а інші – захоплюючий творчий процес. Але кожен, хто має справу з плитою і продуктами, прагне зробити свою страву смачною, корисною і приємною для ока.

Миють овочі та фрукти в солоній воді

Жителі Піднебесної ретельно промивають овочі і фрукти. Вони обполіскують плоди проточною водою, після чого занурюють в розчин солі і знову обполіскують.

У 2006 році китайські вчені провели дослідження і довели, що вода з сіллю дійсно видаляє з овочів і фруктів залишки пестицидів. Щоб помити плоди за схемою китайців, слід використовувати 1 частину солі на 10 частин води.

Варять ідеальний рис без мірних склянок і ваг

Для приготування рису китайцям не потрібно пам’ятати точні цифри співвідношення крупи і води, а також їм ні до чого мірні склянки. Вони просто засипають в ємність для варіння необхідну кількість рису, після чого до його поверхні приставляють вказівний палець під прямим кутом. Залишається лише налити води рівно стільки, щоб вона покривала 1 фалангу пальця.

Надають стравам апетитний вигляд за допомогою крохмалю

Багато з нас дивуються тому, як китайським кулінарам вдається створювати для м’яса або риби таке апетитне глянцеве покриття. Секрет криється в кукурудзяному крохмалі, який вважається підручним продуктом на будь-якій кухні Піднебесної. Практично жоден соус не обходиться без нього, коли йдеться про готування при високих температурах.

Розм’якшують м’ясо за допомогою яєчного білка

Китайці можуть зробити шовковистим і ніжним навіть найжорсткіше м’ясо. Для цього вони маринують його близько 15 хвилин в яєчному білку. Такий спосіб може викликати у європейців недовіру, адже ми переконані в тому, що м’ясо стає м’якше лише за допомогою кислого середовища: лимонного соку, оцту, розсолу.

Китайські кухарі пояснюють дію яєчного білка так: він забезпечує м’ясу гладке покриття, яке захищає його при подальшій тепловій обробці. Це, своєю чергою, перешкоджає випаровуванню з волокон рідини, завдяки чому страва буде просто танути в роті. Таким же чином працює і крохмаль, доданий в маринад.

Часто перед приготуванням м’яса його попередньо варять

Жителі Китаю кладуть сире м’ясо в воду, доводять її до кипіння, після чого позбавляються від рідини і знову приступають до теплової обробки, чи то смаження, тушкування або знову варіння, але вже у свіжій воді. І на те є ряд причин.

По-перше, попереднє варіння дозволяє вимити з продукту весь бруд і позбавити його від зайвої крові. По-друге, цей спосіб розм’якшує деякі види м’яса, наприклад свинину. По-третє, існує спеціальна техніка, коли м’ясо повністю доводиться до готовності у воді, а після йому лише надають аромат, коли обсмажують з овочами і спеціями.

Ліплять корисні пельмені

Ми кладемо в пельмені один лише фарш, виходить дуже жирно. А от у жителів Піднебесної є правило: 50?% овочів, 50?% м’яса. Смачно і корисно.

Готують на пару без спеціальної електротехніки

Китайська кухня включає в себе масу страв, які готують на пару. Цей метод теплової обробки застосовується навіть для борошняних виробів. Місцеві використовують бамбуковий кошик, який поміщають над ємністю з киплячою водою.

Щоб готувати корисні страви на пару так, як це роблять жителі Китаю, зовсім не обов’язково відправлятися в азіатські інтернет-магазини за пристосуванням з бамбука. Можна сміливо використовувати звичайне металеве сито, яке слід помістити над каструлею з киплячою водою, після чого накрити кришкою. Але не варто надовго відходити від плити: важливо стежити за наявністю води в каструлі.

Солодкість десертів надають за допомогою рослинних продуктів

Жителі Китаю не використовують велику кількість цукру при приготуванні десертів, а також у них не особливо популярні джем і шоколад. Легку солодкість борошняним виробам вони надають за допомогою рослинних начинок: батату, кунжуту, бобових. Тому європейцям китайські десерти часто здаються прісними через звичку до цукру. Але, може, в цьому і полягає горезвісний секрет стрункості більшості жителів Піднебесної.

Повсюдно використовують інгредієнт, що дарує здоров’я і молодість. Уже далеко не одну сотню років жителі Китаю залишаються вірні кунжуту і посипають ним практично усі страви. Також з нього готують і традиційний десерт – кунжутні кульки. За словами китайців, таку смакоту можна їсти хоч кожен день і не боятися старості.

Їх твердження не безпідставно: в кунжуті міститься велика кількість кальцію, а також мідь, залізо і марганець. Тому безумовно варто відправитися в магазин за таким скарбом.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку