Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Експерт розповів про страшний вплив вкраденого артефакту Тутанхамона

Експерт розповів про страшний вплив вкраденого артефакту Тутанхамона

Труби Тутанхамона – це дві довгі тонкі прямі труби, знайдені в 1922 році загоном британського археолога Говарда Картера в гробниці молодого єгипетського фараона Тутанхамона.

Одна з труб зроблена зі срібла і дерева, інша з бронзи або міді (точного дослідження не проводилося) і обидві вважаються найдавнішими робочими трубами і єдиними збереженими в повному вигляді трубами Стародавнього Єгипту.

Бронзова труба була знайдена в кімнаті перед камерою з саркофагом і перебувала в скриньці, де також містилася різна зброя і тростина. Срібна труба лежала в самій похоронній камері.

На широкій частині однієї труби тонко вигравірувані мініатюрні зображення богів Ра, Птаха і Амона. Широка частина іншої труби оздоблена малюнками у вигляді листя і квіток лотоса.

Срібна труба в довжину 57 см, бронзова трохи коротше.

Бронзова труба, яка мовчала більше 3 тисячоліть знову зазвучала 16 квітня 1939 року, коли в Каїрському музеї був влаштований спеціальний концерт з прямою трансляцією для 150 мільйонів слухачів. І буквально за п’ять хвилин до початку ефіру у всьому будинку вирубилася електрика, так що на трубі довелося грати вже при свічках.

А через п’ять місяців після цього Великобританія вступила в війну з Німеччиною.

Пізніше колишній міністр у справах старожитностей Єгипту Захі Хавасс і єгиптолог Хала Хассан неодноразово стверджували, що з трубами Тутанхамона пов’язані темні містичні сили, здатні викликати війни, а також вирубувати світло у всьому місті.

І справа була не тільки в прецеденті 1939 року, на трубі пізніше грали ще кілька разів, у тому числі практично перед початком шестиденної арабо-ізраїльської війни 1967 року, а також в 1990 році, безпосередньо перед початком війни в Перській затоці і в 2011 році, в точності за тиждень перед Єгипетською революцією, коли представник Каїрського музею вирішив продемонструвати звучання труби перед японською делегацією.

Є також повідомлення про те, що щонайменше ще два рази під час спроб зіграти на трубі Тутанхамона в Каїрі вирубувалася електрика.

У тому ж 2011 році, коли на бронзовій трубі зіграли в востаннє, вже після початку революції під час нападу мародерів на музей трубу вкрали і вона безслідно зникла. Але раптово загадковим чином знайшлася через кілька тижнів.

Можливо ті, хто украв її, дізналися про страшну силу труби і поспішили позбутися від проклятого предмета. З 2011 року на бронзовій трубі Тутанхамона, судячи за даними англомовній вікіпедії, поки ніхто не грав...

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку