Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Кілька важливих фактів про варикоз, які варто знати кожній дівчині

Проблеми з венами – одне з найпоширеніших хронічних захворювань, на яке страждають жінки у всьому світі. Але, на щастя, якщо вчасно вжити заходів, проблему можна істотно зменшити або навіть зовсім усунути. Головне – почати займатися здоров’ям своїх вен якомога раніше і робити це регулярно.

Спадковість – найбільший фактор ризику

Факторів, що збільшують ваші шанси отримати варикозне розширення вен, досить багато, але спадковість – перший і найбільш вирішальний. Більш ніж 80?% випадків варикозного розширення вен обумовлені спадковістю. Тому вам треба бути особливо уважними до свого здоров’я, якщо у вашій родині були випадки цього захворювання. Втім, такі фактори як підвищений рівень цукру у крові, зайва вага і вагітність теж впливають на ризик розвитку хвороби.

Варикоз може розвиватися не лише на ногах

Варикозне розширення вен, що розвивається через природний тиск маси тіла і сили тяжіння, дійсно найчастіше розвивається на ногах. Але інші форми варикозу можуть з’являтися на шиї, обличчі та інших частинах тіла. Навіть геморой, з яким зіштовхується більшість жінок після вагітності або настання старшого віку, також є формою варикозу.

Зміни у способі життя можуть знизити ризик

Підтримання оптимальної для вас ваги, уникнення сидячого способу життя і тривалого стояння, відмова від обтягуючого одягу і високих підборів – усе це прості дії, які можуть допомогти істотно знизити ризик розвитку захворювання. Якщо у вас немає генетичної схильності, цих заходів профілактики може бути цілком достатньо, щоб практично повністю захистити себе від розвитку варикозу.

Варикоз – не лише косметична проблема

Лікування потребують не усі варикозні вени, деякі з них можуть виявитися просто косметичною проблемою. Але важливо знати симптоми, за появи яких потрібно обов’язково звернутися до лікаря: тяжкість, біль, набряки, свербіж, печіння, оніміння, спазми і синдром неспокійних ніг. І, звичайно ж, обов’язково потрібно звернутися до лікаря, якщо на шкірі з’являються виразки.

Варикоз рідко розвивається лише у одній області

Погані новини: поява однієї розширеної вени істотно підвищує ризик розвитку венозної хвороби у іншому місці. Тому особливо важливо вживати заходів профілактики і регулярно обстежуватися у лікаря, якщо ви знайшли у себе розширену вену.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку