Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Вакцинуватися чи ні?

Вакцинуватися чи ні?

Про щеплення – в історіях людей

Про столітнього Олександра Гельфанда можна сказати, що дідусь народився у сорочці. Він одужав після двадцятидводенної боротьби з коронавірусною інфекцією. З лікарні чоловік вийшов навесні і наразі почувається добре. Син пана Олександра завдячував двом чинникам – його батько все життя активно займався спортом. А ще, завдяки неабиякому професіоналізму медичного персоналу Здолбунівської центральної міської лікарні. Ціну такої перемоги знає завідувачка інфекційного відділення Людмила Ткачук. Коронавірусна хвороба, полісегментарна двобічна пневмонія, ішемічна хвороба серця впливали на важкий перебіг захворювання. Як показує практика, літні люди знаходяться в зоні найвищого ризику від коронавірусної хвороби.

Проте вже наприкінці літа лікарі-інфекціоністи в один голос кажуть – COVID-19 відступати не збирається. Людмила Ткачук важко зітхає – ця хвороба перекинулась на молодь. Є пацієнти, котрим 18 років. Дихальна недостатність, тривала лихоманка, загальна слабкість неабияк виснажують. При цьому всі хворі потребують оксигенотерапії.

«Тож тепер найбільше вакцинуються хворі, котрі лікувалися у стаціонарі, тобто колишні пацієнти»,- розповідає лікарка.

Двічі випробовувати долю ніхто не хоче. Колишні пацієнти стаціонару обирають вакцинацію, констатує Людмила Ткачук.

У Здолбунівській центральній міській лікарні облаштовано єдине в області пологове відділення для прийому вагітних, хворих на COVID-19. Рідні та близькі мають розуміти особливе становище жінки та не наражати її на небезпеку. Окрім того, щоб обмежити коло спілкування, лікарі просять усіх, хто контактує із вагітною – вакцинуватися.

У період літніх відпусток ризиків підхопити коронавірусну інфекцію тільки більшає, переконують лікарі. Вірус немає кордонів. Так у центральній міській лікарні зафіксували звернення як до стаціонару, так і амбулаторно тих, хто приїхав з відпочинку з Туреччини. Аби спокійно засмагати та подорожувати світом, лікарі радять вакцинуватися.

І хоча наразі в усіх областях України зберігається «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, однак простежується зростання захворюваності. Тривожність ситуації додає новий штам Дельта, що активно поширюється в державі. Позиція ВООЗ одностайна – вірус «Дельта» майже в 2,6 раза швидше передається. Досвід країн свідчить, що найчастіше високі рівні смертності при інфікуванні «Дельтою» спостерігалися саме серед невакцинованого населення. Водночас ризик залишається найвищим для людей похилого віку або людей з серйозними супутніми захворюваннями.

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, всі вакцини в Україні рятують від госпіталізації та смерті. Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Coronavac – не «шмурдяки», а якісні медпрепарати, що довели свою ефективність у державах, які вже накрила «Дельта», наголошує Ігор Кузін.

Вакцинуватися чи ні?

Це питання нині активно обговорюють на роботі, в транспорті, на кухні. У цьому контексті пропонуємо до вашої увазі позицію відомої волонтерки з Рівненщини Ольги Решетилової, яку вона оприлюднила на своєму Фейсбуку.

“У моєму оточенні більшість уже повністю вакциновані від ковіду або зроблять це найближчим часом. Ні в кого з них не виросли рога чи хвости, наразі ніхто з них не жалівся на якісь серйозні побічки, окрім складних перших днів після уколу. У моєму оточенні більшість перехворіла на ковід. Практично всі, хто хворів, скаржаться на серйозні погіршення пам‘яті, проблеми з концентрацією і працездатністю. У когось ускладнення дало на суглоби, у когось на серце, у когось розвинувся тромбоз, погіршився слух і зір. У кількох знайомих уже понад пів року не відновлюється нюх або викревлені смакові відчуття. І це тільки те, про що говорять і що очевидно? – розповідає волонтерка. – Серед моїх знайомих є ті, хто не вижили від ковіду. І чимало тих, хто поховав близьких.

У моєму оточенні здебільшого розумні і успішні люди, здатні до критичного мислення, мають доступ до першоджерел інформації і не дозволяють маніпулювати власною думкою. Нібито елементарна логіка і інстинкт самовиживання мали б вказувати на однозначні переваги вакцинації”.

Начальник управління розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА, координаторка вакцинації в Рівненській області Олена Гандзюк розповідає, що в області щоденно працює 6 Центрів масової вакцинації населення. Вони розташовані у Рівному, Дубно, Сарнах та Вараші. Додатково функціонують 122 пункти щеплення. Загалом вакциновано понад 193 тисячі осіб.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль закликав всіх мешканців Рівненщини захистити себе та своїх близьких, вакцинувавшись від коронавірусу.

«Друзі, вкотре закликаю проявити громадянську свідомість, особливо з початком навчального року. Адже ми зможемо досягти рівня колективного імунітету лише тоді, коли будуть щеплені 80?% жителів області. Вакцинація – наразі єдиний дієвий механізм у боротьбі з пандемією коронавірусу», – підкреслив Віталій Коваль.

Прийди, вакцинуйся, захисти себе та оточуючих!

02.09.2021Алла Сищук



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку