Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1032 від 09.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як доглядати за малиною восени після завершення плодоношення

Як доглядати за малиною восени після завершення плодоношення

Хай яка у вас малина – звичайна літня чи ремонтантна – догляд за нею практично нічим не відрізняється, окрім термінів проведення робіт і нюансам обрізування. Головне – знати і враховувати особливості свого сорту малини. В ідеалі, при покупці потрібно уточнити всі нюанси догляду, звичні для конкретного сорту.

Наприкінці літа і восени догляд за малиною планують так, щоб максимально допомогти рослині зберегти здоров’я і накопичити сили, аби підготуватися до зимівлі.

Як і коли обрізати

Ідеальна обрізка малини – та, яка відразу після плодоношення позбавить кущі від усього зайвого. Для літньої малини процедуру обрізання не варто відкладати на потім, а тим більше – до глибокої осені. Ідеальна пора – відразу після плодоношення. У цей час кущ потрібно позбавити від усього зайвого, щоб він не витрачав сили на зайві пагони. Пізня обрізка забирає у рослини надто багато сил, і вона не встигає підготуватися до зими.

У ремонтантної малини останні ягоди збирають пізно, тому обрізання після плодоношення фактично є обрізанням під зиму.

Насамперед потрібно повністю видалити всі пошкоджені, хворі, сухі та слабкі пагони. А вже після цього можна приступати до обрізання гілок, які відплодоносили.

У ремонтантних сортів зазвичай всю надземну частину видаляють під зиму, в листопаді, не залишаючи навіть пеньків.

У літньої малини без жалю видаляють всі здерев’янілі дворічні пагони, з яких збирали ягоди. Залишити треба молоді сильні пагони, основу куща, яка наступного року дасть гарний урожай, але залишити максимум 8-10 гілочок. Коли основа куща сформована, варто почати обрізати поросль, вирізаючи всі нові паростки.

Обрізати гілки треба якомога нижче чистим гострим інструментом, за можливості обробляти зрізи.

Всі гілки, які обрізали, потрібно знищити, тим більше якщо вони заражені шкідниками або хворобами.

Як поливати

Чим менше плодоносить ремонтантна малина, тим менше її потрібно поливати. Приблизно у другій половині вересня її потрібно полити на зиму: 5-6 відер води на квадратний метр малинника.

Літню малину потрібно поливи регулярно приблизно до середини вересня. Нестача вологи в другій половині літа і восени матимуть негативні наслідки для врожаю наступного року. Якщо погода суха, під кожен молодий кущ слід виливати по 1-2 відра води, а під старі – по 3-4 кожні на 8-10 днів.

Зауважте: перезволоження ґрунту неприпустиме. Тому поливати малину слід тільки за посухи.

Як доглядати за ґрунтом

Після обрізання кущів гілки треба прибрати відразу, а ще забрати сміття і виполоти бур’яни, злегка розпушити ґрунт на глибину 5-7 см. Перекопувати можна тільки міжряддя на глибину до 20 см.

Відразу після прибирання треба знову розкласти товстий шар мульчі. Грунт під малиною можна мульчувати торфом, тирсою, компостом, перегноєм, соломою. Стандартний шар (5-8 см) перед заморозками треба зробити товстішим (10-15 см).

Як підживлювати

Останній етап догляду після завершення плодоношення, обрізки і прибирання, – підживлення. Літню малину слід підживлювати наприкінці серпня або на самому початку вересня, а ремонтантну – одразу після збирання останніх ягід.

У цей час потрібно внести калійно-фосфорні добрива (наприклад, 40 г сульфату калію і 50 г суперфосфату або 50-60 г готових «осінніх» добрив). Якщо ви – прихильники органічного землеробства – внесіть попіл (на кожен кущ – 100 г, розсипати у пристовбурові кола). Можна одного року вносити органічні добрива, а наступного року – мінеральні.

09.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2021p. 
На головну сторінку