Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1037 від 13.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Борги та обіцянки українським військовим

Борги та обіцянки українським військовим

Уже восьмий рік в Україні триває війна. За цей час у Збройних силах відбулось чимало змін: зросла чисельність, з’явилось сучасне озброєння і зміцнилася довіра. Фінансування армії стало одним із головних пріоритетів державного бюджету. У 2014 році загалом на безпеку й оборону країни передбачалось трохи більше 14 млрд гривень, у 2021 році витрати перевищили 267 млрд грн. Попри те, що фінансування щороку зростає, його все одно недостатньо. Напередодні дня захисників і захисниць аналізуємо, з якими фінансовими проблемами стикаються військові сьогодні.

Борги

На сьогодні в українській армії є дві ключові фінансові проблеми. Перша – це борги. Станом на початок жовтня, військовим заборгували 1,5 млрд грн обов’язкових виплат. Влітку були повністю зупинені виплати на оздоровлення, фіксувалися затримки «бойових» виплат.

У Міноборони пояснюють таку ситуацію погано спланованим бюджетом на 2021 рік. Документ не врахував додаткову потребу оборонного відомства у 5,7 млрд гривень. Саме стільки грошей необхідно для закриття обов’язкових одноразових виплат у повному обсязі та додаткової винагороди.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтверджує: «Призупинені виплати були у зв’язку з тим, що виділили коштів менше. Грошей було закладено менше спочатку в бюджеті. Йдеться про одноразові виплати, дійсно які є обов’язкові».

У Міноборони обіцяють, що всі заборгованості військовим будуть погашені у жовтні, але для цього ще потрібно внести зміни до держбюджету. Як стверджує заступниця міністра оборони Ганна Маляр, до Верховної Ради вже подали відповідний проєкт закону. Як тільки депутати підтримають зміни, відомство зможе закрити усі борги перед захисниками.

Низькі зарплати

Друга проблема, яка хвилює українських військовослужбовців сьогодні – це низькі зарплати. Востаннє грошове забезпечення військових підвищували два роки тому. Зараз середня зарплата по Україні зросла до 14 300 грн, а солдатська так і залишилась на рівні 10 500 гривень.

Звичайно, на передовій заробітки вищі, і можуть перевищувати 20-30 тисяч гривень. Солдат на першій лінії у зоні операції Об’єднаних сил отримує зарплату від 10 500 гривень, бойову надбавку 17 000 гривень і 5000 за створення безпечних умов виконання бойових завдань. Залежно від звання можуть бути додаткові доплати.

Експерти зауважують, що фінансові проблеми дуже впливають на мотивацію українських воїнів. Борги і низькі зарплати створюють напруженість і часто призводять до того, що цінні фахівці залишають лави ЗСУ. За даними Генерального штабу, близько 65?% військовослужбовців служать лише один контракт і звільняються. Не в останню чергу через гроші.

Обіцянки

У владних кабінетах про ситуацію знають і з року в рік обіцяють виправити. Наступного року планують одразу врахувати більше грошей. У першій версії державного бюджету на 2022 рік, який затвердив Кабмін, на безпеку й оборону загалом передбачено 319,4 млрд грн або 5,95?% ВВП країни. Міноборони отримає 131 млрд грн, що на 13,4 млрд більше, ніж цього року. В абсолютних цифрах це буде найбільший бюджет військового відомства за всю історію незалежності.

Грошове забезпечення військовослужбовців обіцяють збільшити на 7,7 млрд грн. Загалом це має бути найбільша стаття витрат оборонного бюджету, а саме: 72 млрд грн. Крім того, рекордні 33 млрд грн будуть виділені на розвиток озброєння і військової техніки.

«Буде збільшено грошове забезпечення військових, які служать в ЗСУ, буде збільшено фінансування поліції, передбачені в бюджеті кошти на житло для військових. Крім того, всі програми, які до цього часу були проголосовані на РНБО щодо ракетних програм, новітнього озброєння, щодо ВМС, – всі програми будуть профінансовані на 100?%», – запевняє секретар РНБО Олексій Данілов.

Які цифри потраплять до фінального голосування по бюджету, поки невідомо. Але потреба переглянути зарплату військових сумнівів не викликає. Бо ті, хто боронить нашу незалежність, заслуговують на гідну підтримку з боку держави.

13.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2021p. 
На головну сторінку