Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1041 від 12.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Реакція на холод,

Реакція на холод,

біль у животі та інші нетипові симптоми захворювань серця

Серцево-судинні патології є одними з найпоширеніших у всьому світі. Вони щороку забирають мільйони життів. За яких симптомів варто насторожитися? Як протестувати роботу серця за допомогою холодного повітря? Як правильно піклуватися про серцевий м’яз?

Статистика невблаганна і показує, що серцево-судинні захворювання широко поширені серед молодих людей, інфаркти все частіше трапляються у 30-40-річних пацієнтів. Особливо часто перебої в роботі серця спостерігаються у курців, які зловживають алкоголем, любителів жирної їжі, смаженого та фастфуду. Додайте до цього постійні стреси, і хвороби серця не забаряться.

Ось п’ять найпоширеніших симптомів, які трапляються на ранніх стадіях серцевих захворювань, коли процес формування патології ще можна скоригувати.

Біль у грудях. Багато хто відчуває її як тяжкість та тиск зсередини. Вона локалізується у грудях і може супроводжуватися страхом смерті. Біль може раптово розпочатися та зникнути. Це має насторожити!

Задишка. Будь-яка задишка, що особливо посилюється і не проходить у стані спокою, повинна викликати тривогу.

Біль в животі. Може бути проявом абдомінальної форми інфаркту міокарда.

Реакція на холодне повітря. Якщо при вдиханні холодного повітря з’являється біль у грудях чи задишка – з великою ймовірністю це пов’язано зі збоєм у роботі серця.

Біль, що віддає в руку, щелепу – це не завжди неврологія. Такий біль також може бути провісником інфаркту.

Порада тільки одна: бережіть своє серце. Починайте піклуватися про нього з самого раннього віку. Відмовтеся від шкідливих звичок, включіть у раціон продукти, багаті магнієм, калієм та вітамінами групи В, будьте фізично активні! Тільки тоді серце прослужить вам довго.

Ви в зоні ризику, якщо..

Трохи цифр. Серцево-судинні захворювання як і раніше забирають більше 18 мільйонів людських життів щорічно. Кількість пацієнтів з серцевими патологіями з року в рік зростає.

Ще раз повторимо, що ви в зоні ризику, якщо у вас підвищений артеріальний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові, якщо ви багато років курите, зловживаєте алкоголем, в силу різних причин часто стримуєте негативні емоції, хронічно не висипаєтеся, у вас зайва вага і ви не звикли займатися спортом.

Патології серця не формуються за один день – зазвичай, до них ведуть роки життя з нездоровими звичками. І не варто списувати з рахунків вроджені патології і спадковість. Якщо у вашій родині є випадки смерті від серцево-судинних захворювань, ви обов’язково повинні проходити щорічний чек-ап здоров’я і стежити, щоб всі перераховані вище показники були в нормі.

12.11.2021



Рівне-Ракурс №10 від 12.11.2021p. 
На головну сторінку