Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1042 від 18.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Безглузда смерть короля Швеції, якого вбила булочка

Безглузда смерть короля Швеції, якого вбила булочка

Шведський король Адольф Фредрік потрапив на трон в 1751 році, але так і не став видатним правителем, реформатором чи полководцем. Безталанний монарх проте був любимим народом, мав славу зразкового сім’янина і людини доброї вдачі. Хоча йому більше подобалося робити табакерки, ніж керувати країною. А ще він дуже любив смачно поїсти. Саме це «захоплення» його і згубило.

Перед початком Великого посту шведи, як і багато інших народів, святкують «жирний вівторок», аналог нашої Масниці. У цей день прийнято не тільки веселитися до упаду, а й наїдатися досхочу, адже традиційно вважалося, що надмірна їжа зробить прийдешній рік вдалим і врожайним.

Звичайно ж, таке чудове свято не могло пройти повз нашого ненажери Адольфа Фредріка, який 12 лютого 1771 року разом з усіма шведами відзначав «жирний вівторок». В ту пору монарху було 60 років, і багаторічні шкідливі звички вже зробили свою чорну справу.

У Швеції неодмінним атрибутом «жирного вівторка» з незапам’ятних часів були булочки семла. Це здобна випічка з кардамоном, начинена жирним кремом з масла і вершків з мигдалем і присипана цукровою пудрою. Щороку в «жирний вівторок» шведи з’їдають близько 50 мільйонів булочок семла. І це при тому, що кожна така булочка – калорійна бомба.

В той день шведський король щільно пообідав: спочатку він покуштував омарів з ікрою, потім йому принесли суп з кабачків, копченого оселедця і кислу капусту. Свою ситну трапезу монарх за традицією завершив булочками семла, які в ту пору було прийнято ставити в глибоку тарілку і заливати молоком. Булочок на стіл подали 14 штук, і государ з’їв їх одну за одною, запиваючи теплим шампанським. Після обіду він відчув легке нездужання, а потім його схопив удар, і він помер від нетравлення шлунка.

Член шведського уряду граф Оксеншерна записав в щоденнику, що «ця смерть личила НЕ государю, але сільському попу». Адольф Фредрік навічно увійшов в історію як «король, об’ївся до смерті».

Проте смерть 60-річного монарха викликала загальне співчуття у шведському суспільстві: незважаючи на нерішучість короля і відсутність особливих досягнень, піддані любили свого короляя.

18.11.2021



Рівне-Ракурс №10 від 18.11.2021p. 
На головну сторінку