Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №291 від 10.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Діагноз, а не вирок!

Майя БАРАБАШ: “Діти, яких ми вилікували від раку, уже мають своїх дітей!”

Майя БАРАБАШ: “Діти, яких ми вилікували від раку, уже мають своїх дітей!”

В обласній дитячій онкогематології рак виліковують у 90 відсотках випадків

Батькам, які почули, що їхня дитина хвора на рак, дуже важко, особливо спочатку, зорієнтуватися в ситуації. Вони перебувають у стані шоку й не завжди здатні тверезо мислити. У цей момент сім’я може просто розпастися, коли тато чи мама впадає в депресію, повіривши, що це вирок, а не діагноз. І тоді батьки, як правило, їдуть до знахарів і шептух, втрачаючи цінний час та гроші. Далеко не кожен спроможний у такий момент мобілізуватися й розпочати боротьбу за життя своєї кровинки з самого початку, з найпершої хвилини, коли шанси ще дуже високі. “Отже, якщо виставлено такі діагнози, як “лімфома”, “лейкемія”, “саркома”, треба йти на лікування в онкогематологічне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні?” - запитали ми у завідувачки відділення, лікаря вищої категорії Майї БАРАБАШ.

- Так, саме в нашому відділенні лікуються діти із захворюваннями крові, кровотворних та лімфоїдних органів, у тому числі зі злоякісними утвореннями.

- Кажуть, що на рак у нас хворіє кожен п’ятдесятий українець. Звідки ця біда на людей береться? Дехто вважає, що це вірус…

- Причини хвороб крові, як і злоякісних утворень, невідомі. Якби знали причину, то лейкемію лікували б днів десять, а не два роки, з яких шість місяців у стаціонарі, і півтора року вдома, амбулаторно. Лікування ой яке складне та витратне. Нерідко буває, дитя лежить під крапельничкою цілий тиждень, не встаючи.

- У дітей, які страждають від онкогематологічних хвороб, є загроза кровотечі, від якої вони можуть померти, так?

- До летальності може призвести, приміром, лейкопенія, як ускладнення від хіміотерапії, та інші інфекційні ускладнення. Та найгірше - це кровотечі. Кровотечі носові, легеневі, кишкові. На щастя, ми вже маємо довгоочікуваний німецький апарат останнього покоління - сепаратор крові, який виробляє тромбоконцентрат. Кров від донора система збирає у центрифугу, де й отримується тромбоконцентрат. Зараз ми взагалі більш упевнені в майбутньому наших пацієнтів, адже апарат дає можливість точно дозувати кількість клітин крові і саме тому найбільш якісно впливати на цей процес. Тобто кровотеча припиняється на очах. На сепараторі крові можна робити близько тисячі процедур на рік, а за день - три.

Дев’ятнадцятого квітня ми вперше виготовили тромбоконцентрат і перелили 15-річному хлопчикові з гострим лейкозом (рак крові).

- І тепер він житиме?

- Хоча все пройшло, дякувати Богу, вдало, шанси на виживання - 50 на 50. Бо ця хвороба лікується погано. Однак ми знаємо хлопця, який також у дитинстві мав гострий лейкоз, а нині він уже і школу закінчив, і студентом коледжу став. За час роботи відділення, з 1991 року, ми успішно пролікували більше 100 дітей.

- А кров де берете?

- Звісно ж, від донорів. До речі, найчастіше нам здають кров студенти інституту слов’янознавства за ініціативою їхніх викладачів. За що їм щира подяка. І добре, що вже й наше суспільство починає розуміти: дитину, хвору на рак, можна врятувати.

Онкогематологічне відділення має 20 ліжок, 15 з яких розраховано на гематологічних хворих, 5 - на дітей з онкологією. Щорічно у відділенні лікується 350- 380 діток. Також кожного року медики виявляють 10-12 випадків лейкозів. На превеликий жаль, за останні роки в області у 2,5 разу зросла і кількість пухлин.

10.05.2007



Рівне-Ракурс №10 від 10.05.2007p. 
На головну сторінку