№1045 від 09.12.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
При всьому різноманітті смаків, рецептів і способів приготування котлет, основним предметом суперечок з їх приводу є «чи потрібно додавати в них яйця». І тут сперечальники діляться на 4 табори:
вважають, що потрібно додавати тільки яєчний білок;
наполягають, що в котлетах доречний тільки жовток;
кажуть, що куряче яйце згубне для соковитості і тому зайве в складі.
Давайте розбиратися, хто правий.
Яйце зазвичай розглядається в складі котлет, як основний сполучний інгредієнт. Дійсно, для цих м’ясних виробів важлива цілісність і збереження певної форми. Якщо інгредієнти будуть занадто розсипчастими, цієї мети домогтися буде нереально.
Однак, будь-яка господиня скаже, що далеко не завжди котлетна суміш розсипчаста. Це залежить від:
продукту, використовуваного для фаршу (м’ясо тварин, риба, птиця, гриби і т. д.): його сухості, жирності, клейкості;
величини помелу фаршу (чим тонший помел, тим вологіша і більш однорідніша суміш);
додаткових інгредієнтів (великі шматочки сирих овочів, наприклад, не сприятимуть «єдності» інгредієнтів, на відміну від вимоченої в молоці хлібної м’якоті);
якості замісу;
величини і форми майбутнього виробу.
Тому, якщо, наприклад, ви готуєте котлети з тонко перемеленого, добре вимішаного м’ясного фаршу з додаванням вимоченої в молоці булки і у вигляді маленьких кульок розміром з середню сливу, то ви цілком можете обійтися без яєць.
Однак, якщо фарш сухуватий, грубого помелу, не містить сполучних інгредієнтів і повинен бути сформований у велику плоску котлету, то яйце буде до речі.
Також не будемо забувати, що додавання інгредієнтів – це спосіб поліпшити поживні властивості фінального продукту і привнести смакові нюанси.
Додавши до котлетної суміші жовток, ви збагатите продукт корисними жирами, вітамінами і мінералами (що буде ідеально, наприклад, для котлет з грудки індички). Жовток зробить котлети більш ніжними, проте він не володіє такими сильними сполучними властивостями, як білок.
Поклавши в фарш білок, ви забезпечите суміші ідеальну клейкість, але, швидше за все, на шкоду соковитості.
Звертаючись, білок додає жорсткості, ущільнює м’якуш і видавлює частину соку. Тому з його кількістю краще не переборщувати, а для більшої пишності збивати.
Останнє твердження стосується і яйця в цілому (адже білок, що міститься в ньому, повністю проявить свої властивості).
Тому наш висновок: рішення про додавання яйця або його частини залежить від вашої конкретної ситуації і цілей.
Хоча існує чимало способів приготувати смачні, пишні і соковиті котлети, не витративши на них жодного яйця. Альтернативою йому можуть послужити:
натерта сира картопля;
картопляне пюре;
вимочений в молоці або холодній воді м’якуш пшеничного хліба;
манка;
вівсяні пластівці;
картопляний крохмаль;
сир.
09.12.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 09.12.2021p. На головну сторінку |