№1048 від 30.12.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Майонез, улюблений багатьма соус, оточений безліччю міфів. Шкідливий він чи корисний? Це натуральний або штучний продукт? Скільки майонезу можна з’їсти без шкоди для фігури і шлунку? Відповіді на ці питання – у нашому матеріалі.
За однією з легенд, перед французьким кухарем стояло завдання нагодувати цілу армію солдатів. А у його розпорядженні не було нічого, крім яєць, лимонів і оливкової олії. Винахідливий кулінар усе змішав і збив. Так народився цей соус, смачний і ситний.
У рецепті майонезу є натуральні компоненти: це рослинна олія, лимонний сік і жовтки. Кожен з них має корисні властивості. Так, у рослинних оліях містяться ненасичені жирні кислоти. Взагалі, усі жири можна розділити на дві великі групи: жири тваринного і рослинного походження. Жири тваринного походження – здебільшого так звані насичені. Рослинні належать до ненасичених жирних кислот. Обидва види є корисними і потрібні організму.
У яєчному жовтку високий вміст вітаміну А, який допомагає зберегти здоровий зір, покращує стан шкіри, волосся і нігтів. У лимонах багато вітаміну С, це антиоксидант, який покращує імунітет і дає нам енергію. Тому, якщо ви приготували домашній майонез з цих продуктів, нічого шкідливого у складі не буде. Але зберігається такий соус не більше трьох діб у холодильнику.
Майонез, який приготований промисловим способом, повинен зберігатися довше за три дні. Збільшити термін зберігання допомагають спеціальний спосіб упакування під вакуумом, герметичність, зберігання на холодних полицях. А ще для цього використовують консерванти, загусники, стабілізатори і барвники. Однак і у інших промислових соусах та інших продуктах вони є.
Чи містить майонез канцерогени?
Канцерогени є небезпечними. Канцерогенами називають речовини, які підвищують ймовірність виникнення ракових пухлин у організмі. Доктор Оділе Фернандес у книзі «Мої рецепти від раку. Одкровення лікаря, який переміг хворобу», присвяченій здоровому харчуванню, розповідає про шкоду запікання продуктів за високої температури. Наприклад, за 200 градусів і вище утворюються такі токсичні речовини, як гетероциклічні аміни.
У звичайному майонезі канцерогенів немає, але вони можуть з’явитися там після нагрівання. Це холодний соус, що призначений для заправки салатів, приготування бутербродів. Але коли ми запікаємо сир з майонезом, наприклад, у популярній страві «м’ясо по-французьки», то отримуємо канцерогенний продукт.
Чи містить майонез трансжири?
Що таке трансжири? Це речовини, які отримані шляхом зміни формули жирів, щоб перетворити рідкі рослинні олії на тверду структуру. Класичний приклад – маргарин, який за виглядом і консистенцією схожий на вершкове масло, але у складі має рослинні жири.
Трансжири дійсно шкідливі. Після потрапляння у наш організм вони заміщають молекули «правильних» жирів. Організм реагує на таке втручання гормональними збоями, порушується робота ферментної системи (вона допомагає правильно переробляти і засвоювати їжу). Усе це, своєю чергою, провокує хвороби серця, рак, діабет і підвищує загальний рівень смертності.
Але у майонезі трансжирів немає, оскільки структура рослинних олій не змінюється штучно, шляхом гідрогенізації.
Це легко перевірити самостійно: під час приготування домашнього майонезу він стає більш густим після додавання до жовтків лимонного соку завдяки природній реакції.
Резюме: чи є шкідливим майонез
Підіб’ємо підсумок: свіжий домашній майонез або якісний майонез промислового виробництва за умови вживання у помірних кількостях не принесе шкоди. А ось нагрівати майонез (смажити або запікати з ним) не рекомендується, оскільки за підвищених температур у ньому, як і у інших продуктах, можуть утворитися канцерогени.
30.12.2021 |
Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2021p. На головну сторінку |