Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1053 від 03.02.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Як виник туризм:

Як виник туризм:

стародавні римляни теж любили сувеніри та залишали відгуки про готелі

Першими в світі туристами були римляни. А стало це можливо з кількох причин. У 20 році до нашої ери з’явилася дуже докладна і точна карта. Її виконав героїчний воїн Маркус Агріппа. Була створена дуже грамотно продумана мережа «доріг-магістралей». По всій території введена єдина валюта, навіть для найвіддаленіших провінцій.

Крім того, почався період Pax Romana – найдовший безперервний період світу в європейській історії. Він тривав приблизно з 30 р. до н.е. до 200 р. н.е. Все це дозволило легіонам римських туристів відкривати для себе світ.

Всі ці viatores або peregri­natores ( «подорожні» і «екскурсанти») вирушили в Велику подорож. Вони їздили на морські курорти, розташовані в різних частинах італійського півострова, до священних і історичних місць в Греції. Відвідували такі історичні «хіти», як Афіни, Дельфи, Олімпію, Спарту, Епідавр і Олімпійські ігри.

Найпопулярніший туристичний об’єкт в ті часи

Одним з найпопулярніших об’єктів туристичного паломництва був Колос Родоський. Він простояв всього 54 роки, а потім був зруйнований землетрусом в 226 році до нашої ери. Статуя зламалася в колінах, а останки лежали на землі навіть через 800 років. Вони були настільки вражаючими, що багато римських туристів подорожували, щоб побачити їх, і письменник Пліній Старший помітив, що деякі люди можуть обхопити руками великий палець Колоса і кожен з його пальців крупніше, ніж більшість відомих Пліній статуй.

Багато римських туристів також вирушили до Єгипту. Вони насолоджувалися круїзом по річці Ніл і відвідували піраміди, які навіть в ті часи вже вважалися пам’ятниками старовини. Їм було дві з половиною тисячі років. По всьому Середземномор’ю виникла складна туристична інфраструктура, орієнтована на те, щоб задовольнити потреби римського мандрівника.

Паралелі між древнім римським туризмом і сучасним вельми вражаючі

Збереглися римські свідоцтва про перебування в «придорожніх готелях». Іноді навіть найбагатші туристи скаржилися на жорсткі матраци (вже тоді існувала їм подібність), що протікають дахи і погану їжу. У цих же джерелах туристи описували, де подають найгірші страви, які храми найбільш цікаві для відвідування. Релігійні заклади того часу були еквівалентом наших сучасних музеїв, саме там зберігалися твори мистецтва і найбільш цікаві історичні артефакти. Все це знайшло своє відображення в листах рідним і близьким, які залишилися вдома.

Ще одна паралель між римськими і сучасними подорожами (особливо в країнах третього світу) полягає в тому, що туристам часто доводилося стикатися з шулерами і шахраями, які боролися за їхню увагу в кожному відвідуваному ними історичному місці. Вони заявляли, що тільки вони знають всі таємниці і секрети цієї пам’ятки і можуть надати правдиву і точну інформацію. Величезні натовпи псевдогідів юрмилися навколо кожного історичного пам’ятника і вельми нав’язливо пропонували свої послуги.

Вони часто орієнтувалися на те, що було приємно почути римському туристу, придумували неіснуючі історії, пов’язували місцеві визначні пам’ятки з Троянською війною і римськими богами. Вони сильно дратували туристів. Відомо, що один римський вчений молився Юпітеру, для того, щоб той звільнив його від цих провідників в Олімпії.

Також, як і сучасні туристи, римляни купували сувеніри. При археологічних розкопках були знайдені численні розписні скляні флакони з Олександрійським маяком і мініатюрні копії знаменитих статуй Аполлона. Сьогодні еквівалентом цих сувенірів виступають магнітики на холодильник.

Римські туристи любили залишати графіті на своїх улюблених пам’ятках. Археологами тільки в одній Долині Царів було виявлено близько 2 100 примірників римських написів. Вони часто воліли писати вірші Гомера. Деякі багаті римські туристи навіть брали з собою поетів, щоб ті особисто могли це зробити. Інші залишали простіші повідомлення: «Я тут був»». І ім’я писали. Вчені стверджують, що це найпоширеніший напис на руїнах і гробницях.

Хоча римляни подорожували в основному на кораблях, за часів Pax Romana почалися перші дорожні подорожі. Зокрема, завдяки невеликим відстаням і сконцентрованості історичних пам’яток, які можна побачити в Греції, багато римлянів наймали фургони на околицях Афін і подорожували по чудовим римським дорогам в різних напрямках. По дорозі туристи відвідували численні придорожні таверни, купували путівники, вивчали дорожні покажчики.

Одним з найбільш популярних путівників був «Опис Еллади», складений письменником-мандрівником Павсанієм між 130 і 180 роками нашої ери. Опис представляв собою енциклопедію, написану на 10 свитках папірусу. Це був напрочуд докладний путівник по материковій Греції.

Туризм в тому вигляді, як ми його знаємо, з’явився в 40-і роки 19 століття. Його засновником прийнято вважати англійця Томаса Кука. Він був відомим борцем з пияцтвом.

Томас Кук

У 1840-му році Томас зібрав своїх підопічних, і по залізниці вони вирушили на з’їзд товариства непитущих в Лафборо. По дорозі Томас пригощав їх бутербродами і розважав приємною бесідою. Подорож пройшла дуже добре.

Томасу сподобався такий вид діяльності, і він став організовувати поїздки в різні місця з цікавим змістом. За помірну плату він придумав першу комерційну екскурсію з Лондона до Ліверпуля. Пізніше Кук розробив оздоровчий туризм. Він збирав піші групи і вирушав разом з ними в Альпи.

03.02.2022



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2022p. 
На головну сторінку