№293 від 24.05.2007p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Аптека природи
Полуниця не тільки смачна, але і дуже корисна. При регулярному вживанні цієї ягоди пам’ять стає помітно кращою, вважають вчені. Група каліфорнійських фахівців, провівши ряд дослідів, з’ясувала, що в полуниці міститься могутній антиоксидант, який посилює роботу мозку.
Як повідомила доктор Памела Маер, фізетин може виявитися справжнім “священним граалем” для посилення пам’яті, а також може бути корисним при лікуванні ряду патологій, що характеризуються втратою нейронів, таких, як хвороба Альцгеймера. Проте для того, щоб дати точну відповідь і розкрити всі особливості цієї унікальної речовини, необхідні додаткові дослідження.
Є і проблема, яку учені сподіваються вирішити: для того, щоб фізетин, котрий міститься в полуниці, діяв повною мірою, необхідно з’їдати в день до п’яти кілограмів ягід, а це може викликати алергічні прояви.
Фізетин міститься не тільки в полуниці, його також чимало в помідорах, цибулі, яблуках, апельсинах, персиках, винограді, ківі та хурмі. Всі ці продукти здатні гарно впливати на людську пам’ять при регулярному вживанні. Відомі також цілющі властивості чорниці, яка поліпшує зір; вишні, яка знімає запалення, і багатьох інших фруктів та овочів.
Раніше вчені вже повідомляли про те, що уповільнити старіння головного мозку здатна родичка полуниці - суниця. Вона, крім того, може захистити його від шкідливої дії радіоактивного опромінення. Ці ягоди впливають на вміст дофаміну в тканинах головного мозку - а від рівня дофаміну напряму залежать такі характеристики, як пам’ять та увага. Таким чином, вживаючи в їжу необхідну кількість полуниці, ми підвищуємо рівень дофаміну і покращуємо свою мозкову діяльність.
24.05.2007 |
Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. На головну сторінку |